Prefectul județului Buzău, Carmen Ichim: ,,Nu vom permite realizarea de construcții sau alte obiective în pădurea Crâng”

de Stiri Buzau Media

La o săptămână de la controlul efectuat în pădurea Crâng, de către o comisie formată din prefectul județului Buzău, Carmen Ichim și reprezentanți ai Gărzii de Mediu, Gărzii Forestiere şi Poliţie s-a întocmit un raport al cărui rezultat a fost adus la cunoștință buzoienilor, în cadrul unei conferințe de presă. În timpul controlului au fost verificate zonele unde s-au făcut tăierile de ulmi și actele deținute în acest sens. Totodată s-a controlat câți arbori au fost trecuți pe autorizația de exploatare, volumul de masă lemnoasă și unde a fost depozitat acesta. Rezultatul controlului a arătat că nu au fost identificate nereguli cu privire la activităţile pe care Direcţia Silvică le-a derulat. În raport este menționat faptul că, un buletin de analiză realizat de către Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură ,,Marin Dracea” – stațiunea Brașov, a stabilit că ciuperca Ophiostoma novo-ulmi (care provoacă uscarea exemplarelor de ulm) ar fi motivul care a dus exploatarea ulmilor din pădurea Crâng.

În ceea ce privește verificarea resturilor de tulpini rămase după tăieri, pentru a se vedea dacă acei copaci tăiați au fost bolnavi, sau nu, s-a constatat că cioatele prezentau amprenta dispozitivului special de marcat, fiind identificate simptomele descrise în buletinul de analiză, respectiv desprinderea cojii și putregai. Prefectul județului Buzău, Carmen Ichim a dat asigurări că în pădurea Crâng nu vor fi permise construcții sau alte obiective: ,,Nu vom permite realizarea de construcții sau alte obiective în pădurea Crâng pentru că legislația în domeniul mediului nu permite așa ceva. Aș vrea să nu mai existe supoziții pe această temă și dacă, în continuare, există tăieri, este foarte bine să fim informați pentru ca toate instituțiile să verifice”.

Pentru verificarea afirmației conform căreia în Crâng au fost tăiați exclusiv ulmi, comisia a solicitat Ocolului Silvic Buzău <<carnetul de inventariere al arborilor cuprinși în actul de punere în valoare, din cuprinsul căruia rezultă că au fost marcați și arbori din alte specii, respectiv un număr de 7 arbori din specia arțar tătărăsc, 11 din specia jugastru, 7 din specia frasin, 2 din specia corcoduș și 2 arbori specia stejar, afectați de asemenea de fenomenul natural de uscare, fără legătură cu agentul patogen „Ophiostoma Novo-Ulmi” >> se mai arată în raport.

Ulmul reprezintă în compoziția arboretului din pădurea Crâng până la 30% din totalul speciilor. În condiții normale de vegetație fără a fi afectat de boli sau dăunători, ulmul poate atinge vârste de peste 100 de ani, însă în cazul de față nu a fost depășită vârsta de 34-40 ani la această specie.

Știri despre: , , ,