A murit Adela Petre, mesager de seamă al artei populare buzoiene!

de Stiri Buzau Media
Sursa foto:povestidangheorghe.blogspot.com
Sursa foto:povestidangheorghe.blogspot.com

Păstrătoarea tradiţiei strămoşeşti, Adela Petre a încetat din viață la vârsta de 89 de ani. Născută pe 10 iunie 1929, în satul Valea Sibiciului, din comuna buzoiană Pătârlagele, ea a fost declarată în anul 2012, „Tezaur Uman Viu” de către UNESCO. A îndrumat de-a lungul vieții sale zeci de ucenici în arta populară şi a arătat lumii întregi că măiestria nu îmbătrâneşte niciodată. Pe 29 noiembrie 2002, Adela Petre a primit  medalia Națională „Serviciul Credincios” în clasa a III-a, pentru crearea și transmiterea cu talent și dăruire a unor opere artistice semnificative pentru civilizația românească și universală. Unele dintre creaţiile sale, expuse în colecţii muzeale din ţară şi străinătate, au fost distinse cu numeroase premii. A expus lucrări în expoziţii din Franţa, Italia, Olanda, Grecia. Adela Petre a fost un model de transmitere a meşteşugului deprins de la bătrâni.

Odată cu aflarea tristei vești, mesajele de condoleanțe din partea tuturor celor care au cunoscut-o și apreciat-o  – reprezentanți ai administrațiilor locale și județene, politicieni, foști miniștri, precum și creatori populari-, au început să apară pe rețelele de socializare.

,,O veste foarte tristă pentru noi, buzoienii! S-a stins din viață doamna Adela Petre, un om de valoare al județului Buzău, care a promovat cu mare demnitate traditiile locale și naționale și care a format cu dăruire tinerii meșteri populari.  În 2017 primea cu modestie titlul de Cetățean de onoare al Județului Buzău. Dumnezeu să o odihnească!”, a transmis președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, pe pagina sa de Facebook.

,,Se spune că lumea este jumătate bună și jumătate rea și că fiecare dintre noi poate să încline balanța într-o parte sau alta prin propriile decizii și acțiuni. Cu siguranță, Adela Petre a făcut această lume mai bună și mai frumoasă prin creațiile sale unice de artă populară expuse în colecții atât din țară, cât și din străinătate. 
Va rămâne întotdeauna în sufletele noastre ca un ”tezaur uman viu”, așa cum a fost declarată de UNESCO în 2012, deoarece lucrările sale, care redau într-un mod inegalabil sufletul românesc, vor continua să inspire generații întregi și vor contribui la perpetuarea artei și tradițiilor noastre. Datorită Adelei Petre, Buzăul și-a găsit un loc binemeritat pe harta mondială a culturii mondiale. Dumnezeu să o odihnească!”, a menționat deputatul Marcel Ciolacu.

,,Cu credința sa neclintită în Dumnezeu, buzoianca Adela Petre a trudit o viață întreagă arătând că bucuria lucrurilor simple, născute din neastâmpărul mâinilor sale binecuvântate, valorează mai mult decât orice bogăție lumească. Talentul său și tenacitatea cu care a păstrat vii străvechile meșteșuguri și tradiții ale neamului au făcut din inegalabila creatoare populară un simbol al românismului autentic, astfel că numeroase personalități din țara noastră și din străinătate s-au împărtășit din înțelepciunea, simplitatea și cumințenia sa. Dumnezeu să o odihnească de-a dreapta Lui!”, a postat Prefectura Buzău pe pagina de Facebook a instituției.