Spitalul Județean de Urgență Buzău va fi dotat cu un RMN și cu un sistem PACS

Cea mai mare unitate spitalicească cu paturi din județul Buzău va fi dotată cu un RMN (aparat de rezonanță magnetică nucleară) și cu un PACS (sistem de arhivare a imaginilor medicale) prin Proiectul privind Reforma Sistemului Sanitar, implementat de Ministerul Sănătății.

Spitalul Județean este unul dintre beneficiarii unui program de dotare cu aparate computer tomograf, aparate de rezonanță magnetică și sisteme informatice folosite în domeniul imagisticii medicale pe care Ministerul Sănătății l-a anunțat în urmă cu câteva zile. Unitatea medicală precum și celelalte spitale din țară care vor beneficia de noile achiziții vor primi aceste echipamente peste o lună și jumătate.La ceremonia de semnare a 3 contracte în valoare de 19,8 milioane de euro, pentru achiziționarea echipamentelor medicale între  ministrul Sănătății, Florian Bodog și furnizorii de echipamente au mai participat pe lângă premierul Mihai Tudose, vicepremierul Marcel Ciolacu, președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu și managerul SJU Buzău, Claudiu Damian.

În baza celor trei contracte ce au fost semnate astăzi, Ministerul Sănătății achziționează 14 aparate computer tomograf, 24 de aparate de rezonanță magnetică și 21 de sisteme informatice PACS, sumele provenind dintr-un acord de 250 de milioane de euro cu Banca Mondială, încheiat în 2014 și blocat ulterior, din cauza neaccesării fondurilor. ,,Astăzi îndeplinim o promisiune din Programul de Guvernare, care prevede un CT (Computer Tomograf) și un RMN (Rezonanță Mangetică Nucleară) pentru fiecare spital care nu are astfel de echipamente. Nu ne-am limitat doar să bifăm o măsură, ci am înlocuit și echipamentele vechi din spitale, care nu mai puteau fi utilizate. Pentru prima dată în istoria sistemului public de sănătate, facem achiziții de aparatură imagistică medicală pentru a crea, la nivel național, o rețea de imagistică medicală sustenabilă și interconectată”, a subliniat ministrul Sănătății, Florian Bodog, conform comunicatului de presă emis de instituție.

Ministrul a adăugat că este responsabilitatea autorităților locale și a managerilor de spital să asigure spațiile adecvate pentru instalarea echipamentelor de imagistică, pe care urmează să le primească. Vicepremierul Marcel Ciolacu a spus că semnarea acestor contracte reprezintă un pas extrem de important pentru îmbunătățirea calității sistemului de sănătate atât la nivelul județului nostru cât și la nivelul întregii țări. ,,Acest Guvern și-a asumat că va face din sănătate un domeniu cu adevărat prioritar, în care oamenii să aibă acces la un tratament corect și eficient. Iar una dintre direcții este să le asigurăm medicilor suportul tehnic necesar pentru a-și face datoria. De aceea, consider extrem de importantă semnarea de astăzi a contractelor pentru achiziția de echipamente medicale de ultimă generație care vor ajunge în 33 de spitale din țară. Este vorba despre 14 aparate computer tomograf (CT), 24 aparate de rezonanță magnetică (RMN) și 21 sisteme informatice PACS. Cu bucurie menționez faptul că Spitalul Județean de Urgență Buzău va fi dotat cu un RMN și cu un sistem PACS. Este un mare pas înainte și sunt convins că, alături de celelalte proiecte care vizează construcția de noi spitale sau alte investiții în domeniul medical, vom reuși să ne îndeplinim angajamentele” a menționat pe pagina sa de Facebook, vicepremierul Marcel Ciolacu.

S-AR PUTEA SĂ TE INTERESEZE: