Sute de copaci din pădurea Crâng au fost tăiaţi în ultima perioadă. Iată care este motivul

de Stiri Buzau Media

Defrișările din Pădurea Crâng, ce au fost semnalate de buzoieni pe rețelele de socializare, sunt realizate chiar de angajaţii Ocolului Silvic. Motivul este o boală ce atacă o anumită specie de copaci. Mai exact, conform specialiștilor Direcţiei Silvice Buzău, arborii din specia ulm de câmp sunt atacați de o ciupercă pentru combaterea căreia nu există tratament. Acest fenomen a fost sesizat din vara anului trecut, iar acum, pentru a împiedica răspândirea bolii, silvicultorii au marcat arbori, în volum de peste 700 de metri cubi şi au început tăierea acestora.

[bs-quote quote=”În vara anului trecut, personalul silvic de teren din cadrul Ocolului Silvic Buzău a constatat un fenomen de uscare la arborii de ulm, din trupul de pădure Crâng. Acești arbori au fost marcați, iar în paralel cu această acțiune s-a solicitat Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură efectuarea unor analize pentru stabilirea cauzelor acestor uscări, precum și a metodelor de combatere acestui fenomen ce a afectat specia ulmilor de câmp. Am primit rezultatele acestor analize, precum și trei recomandări. Ni s-a confirmat că agentul patogen care provoacă uscarea speciilor de ulm este ophiostoma ulmi, sau ,,boala olandeză” în denumirea populară.” style=”default” align=”center” author_name=” Ciprian Silvestru” author_job=” inginer Direcţia Silvică Buzău” author_avatar=”http://buzaumedia.ro/wp-content/plugins/blockquote-pack-pro/img/other/steve-jobs.png”][/bs-quote]

Transmiterea agentului patogen de la un arbore la altul se face prin curenții de aer sau alți agenți atmosferici și îndeosebi prin insectele vectoare (Scolytidae). De asemenea, ciuperca se poate propaga din cioatele infestate anterior în lăstarii tineri. Cercetări mai recente arată posibilitatea transmiterii acestui agent patogen ophiostoma ulmi, și prin rădăcini, fenomen constatat frecvent în arboretele pur de ulm. Specialiştii instituției estimează că volumul arborilor uscaţi ce se va exploata va ajunge la 1500 de metri cubi. Suprafeţele defrişate de nevoie, în această iarnă, urmează să fie reîmpădurite la primăvară.