Concepte expoziționale noi, inovatoare pentru publicul buzoian, la MuseumFest

de Stiri Buzau Media
Sursa foto: Buzau Media
Sursa foto: Buzau Media

Prima ediție a a Festivalului Muzeelor din România – MuseumFest organizată la Muzeul Județean se anunță a fi una de succes. Asta dacă luăm în considerare în primul rând, faptul că 15 muzee din țară s-au prezentat la acest eveniment, iar în al doilea rând, conceptele expoziționale noi și inovatoare oferite de specialiștii acestor instituții publicului buzoian.

,,Publicul are nevoie de muzee. Aceasta este una dintre multiplele forme prin care muzeele reușesc să ajungă la publicul lor. Suntem convinși că și publicul buzoian va primi și se va bucura de un astfel de festival, chiar dacă nu este un moment cu multă fericire și stare de beatitudine. Este un moment de experiență  culturală, este un moment extrem de important și noi ca instituții de cultură avem nevoie de astfel de lucruri. Este un moment în care luăm contactul altfel decât la o altă întâlnire științifică. Este momentul în care ne punem pe tapet ceea ce avem mai bun, ceea ce considerăm mai interesant, atât pentru noi între noi, cât și noi pentru  publicul nostru”, a declarat pentru Buzău Media, directorul Muzeului Judeţean Buzău, Daniel Costache.

Sursa foto: Buzau Media

Printre conceptele expoziționale noi, inovatoare menționăm expoziția ClioBox. Curatorul Horia Pop al acestei expoziții a Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău, ne-a dezvăluit de unde a pornit această idee: ,,Trebuie să recunosc, că m-a inspirat o fostă colegă de școală din tinerețe, care este absolvent de arte vizuale în Cluj și stabilită în Strasbourg și lucrează în astfel de structure de carton, dar numai atât. Și atunci, văzând cu ce se ocupă, mi-a venit ideea ca să valozirăm aceste cutii de carton în sensul expunerii pieselor noastre de patrimoniu. Am venit cu 10 piese (…) și încercăm de fapt să stârnim apetitul pentru cultură a tinerilor, pentru că ei sunt ținta unor astfel de expoziții, dând și o anumită să spunem notă calităților de iscoditori pe care unii dintre ei le au, să le și caute, să descopere singuri ceea ce ascund aceste cutii. Dorința mea a fost ca fiecare piesă expusă de colegii mei din Zalău, să creioneze o poveste acelei piese.” Curatorul Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău ne-a prezentat și o scrisoare redactată la mașina de scris având semnătura originală a regelui Mihai ce a fost adresată politicianului român, Corneliu Coposu.

Muzeul Național al Țăranului Român din București prezintă, pe durata acestui festival, 3 expoziții sub denumirea ,,Locuind timpul”, două dintre acestea referindu-se la povești și obiceiuri din Ținutul Buzăului.  ,,Este vorba despre 3 concepte de expoziții, pe care le-am grupat sub o singură pălărie. O expoziție ,,Adam și Eva” ca semn al cuplului și al întemeierii, după aceea mai avem un concept al unei expoziții, pe care noi am avut-o la Muzeul Național al Țăranului Român, în 2017 despre Ținutul Buzăului – ,,Priveliști, rosturi, povești”-, un proiect de cercetare pe care l-am derulat pe durata a 4 ani, în zona Ținutul Buzăului în ideea de a înființa un viitor geoparc. A treia parte a conceptului nostru se numește ,,Casa sufletului”și este de fapt prezentarea unui obicei care se găsește tot în Ținutul Buzăului, în Bisoca. Este vorba despre obiceiul de a da de pomană după 40 de zile după înmormântare o căsuță cu tot ce trebuie unui om cumva, ca reflexie a promisiunii pe care ne-o face Dumnezeu pentru lumea de dincolo”, ne-a explicat etnologul Anamaria Iuga, de la    Muzeul Național al Țăranului Român din București.

La fel de interesante sunt expoziția Patrimoniul vasluian-Pagină de istorie națională (Muzeul Județean ”Ștefan cel Mare” Vaslui), expoziția România 100 – Artă în tranșee (Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova) și prezentarea conceptului expozițional Adoptă o pictură (Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea). Buzoienii interesați de cultură sunt așteptați și în zilele de 11 și 12 mai, între orele 10.00 – 18.00. Accesul la MuseumFest este gratuit.

Știri despre: , ,