Expoziție unică de icoane din secolele XIX și XX, la Buzău

de Stiri Buzau Media

Centrul  Cultural „ Alexandru Marghiloman” a fost gazda unei expoziții unice de 90 de icoane ortodoxe din secolele  XIX și XX,  intitulată „Un singur neam – o singură credinţă”, ce aparține colecţionarului Costin Petru, din Republica Moldova.  Vernisajul a avut loc miercuri și au participat zeci de elevi ai Liceului de Arte Margareta Sterian și ai Seminarului Teologic din Buzău. La eveniment au mai fost prezenți doctor în istorie Marius Nicoară, primarul municipiului Buzău, Constantin Toma și purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei, preotul Ioan Şolea. ,,Avem aici 90 de icoane vechi din secolele XIX și XX, care sunt pictate în ulei, tempera, sunt din lemn sau din alamă. Este extraordinar că au pătruns ca și obiecte bisericești de înaltă valoare în teritoriul românesc. Acestea vor fi prezente aici, în această expoziție, până pe data de 18 mai  cu titlu gratuit pentru toși doritorii care pot să vină să vadă această expoziție” a declarat Marius Nicoară, doctor în istorie.

Municipialitatea continuă astfel seria de manifestări organizate în cadrul evenimentelor incluse în Programul proiectelor, manifestărilor şi activităţilor culturale, ştiinţifice şi artistice dedicate aniversării Centenarului României, în anul 2018. Primarul Constantin Toma a anunțat că pentru acest an vor fi organizate aproape 100 de evenimente. ,,Avem anul ăsta în jur de 100 de evenimente, majoritatea culturale care vin în primul rând spre voi, tânăra generație care trebuie să duceți mai departe dragostea pentru valori, dragostea pentru această țară, pentru că din păcate după anii `90, ne autodesființăm, nu mai avem repere și acest lucru o să lase urme în nația noastră pe distanță lungă”, a menționat edilul șef.

La rândul său, reprezentantul Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei i-a îndemnat pe elevii Liceului de Arte Margareta Sterian și Seminarului Teologic să aprezieze arta. ,,Arta vorbește limba frumosului. Această limbă ar fi frumos ca și dumneavoastră indiferent ce faceți să o învățați. Ea nu separă, ea nu divide, nu încearcă să se facă mai grozavă decât alții, se afirmă pur și simplu în puritatea ei și învață fără să agreseze ci pur și simplu așteaptă ca ochiul, auzul să o vadă, să o descopere”, a spus purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei, preotul Ioan Şolea. Vernisajul expoziției „Un singur neam – o singură credinţă” a fost urmat de o conferinţă dedicată Mitropolitului Irineu Mihălcescu, căruia administrația locală îi va acorda post-mortem titlul de “Cetăţean de onoare al municipiului Buzău”.  Irineu Mihălcescu, din botez Ioan Mihălcescu, născut la data de 24 iulie 1874, în satul Valea Viei, comuna Pătârlagele (în prezent orașul Pătârlagele) a fost un teolog și ierarh ortodox român, care a îndeplinit demnitatea de mitropolit al Moldovei (1939-1947).