Începe o nouă ediție a Festivalului folcloric „Floare de Salcâm”, organizat astăzi, în satul Lipia

de Stiri Buzau Media

Primăria și Consiliul Local Merei organizează astăzi, a VII-a ediţie a sărbătorii „Floare de Salcâm”, spectacol dedicat Centenarului Marii Uniri. Festivalul de cântec şi voie bună este programat să înceapă de la ora 15.00, pe terenul de sport din satul Lipia. Cei care nu şi-au programat o plecare  în județ, nu trebuie să rateze însă această ocazie și să vine în satul Lipia, acolo unde îi vor putea avea alături pe unii dintre interpreții îndrăgiți de muzică populară. Autorităţile locale din Merei în frunte cu primarul Ştefan Chrică invită toți buzoienii să guste din plin distracţia şi voia bună!

Așadar, pe scena amplasată pe terenul de sport vor urca Mioara Velicu, Daniel Trifu, Valentin Sanfira, Formația ,,Alin de la Buzău”, Ion Băicuş, Filofteia Drăghici, Adriana Stuparu, Livia Bănică, Iuliana Minea, Alexia Tarcoci, Ansamblul folcloric ,,Datina”. Pe durata acestui eveniment, artiștii vor fi acompaniați de către orchestra Centrului Județean de Cultură și Artă Buzău. La finalul spectacolului, participanţii se vor putea bucura de un impresionant foc de artificii.

La poale de deal (Dealul Istrita), pe curs de apă (Sărata), pe o străveche vatră de cultură și civilizație (Sărata-Monteoru), comuna Merei este una din cele mai importante din județul Buzău. Aici, istoria, viața de zi cu zi a oamenilor și turismul sunt armonios împletite. Comuna Merei este compusa din 11 localități, respectiv  Ciobănoaia, Dealul Viei, Dobrilești, Gura Sărății, Izvoru Dulce, Lipia, Merei, Nenciulești, Ogrăzi, Sărata Monteoru și Valea Putului. Se învecinează la est cu municipiul Buzău în sud-est și sud cu comunele Stâlpu și respectiv Ulmeni, la vest cu comuna Pietroasele, iar la nord cu Tisău și Vernești.

Situată la sud de Valea Nișcovului și la est de Dealul Istriței, două zone în care istoria a început atunci când primii oameni s-au adunat în așezări stabile, în comuna Merei s-au scos, de asemenea la iveală, obiecte arheologice identificate ca aparținând unor culturi și epoci localizate în mileniul IV î.e.n. Satul Lipia, parte integrantă a comunei, a dezvăluit o necropolă și așezare din secolul IV-V e.n. „, de când s-a așezat Țara Românească de la moșii și strămoșii lor și nu li s-a luat vinariciul de nici un domn al Țării Românești ” se spune într-un hrisov din anul 1583 (prima atestare documentară a satului) al lui Mihnea Turcitul, prin care oamenii din Lipia sunt scutiți de vinarici.

Știri despre: , ,