Invitați din Republica Moldova, la cea de-a 50-a ediție a sărbătorii folclorice ,,Pe urme de baladă”, de la Gura Teghii

de Stiri Buzau Media

Evenimentul, ajuns în acest an la ediţia 50, este organizat astăzi, de la ora 12:00, de Primăria și Consiliul local din Gura Teghii, în colaborare cu Consiliul Județean și Centrul Județean de Cultură și Artă Buzău. Invitaţi de onoare sunt interpreţii Ansamblul ,,Plăieșii” din Republica Moldova, Matilda Pascal Cojocărița, Ansamblul ,,Cununa Carpaților” și Trupa ,,Etnic”.  Pe scenă mai sunt aşteptaţi să evolueze și soliştii Maria Dumitru, Simona Bănică, Trupa ,,Secret”, Ansamblul folcloric ,,Ciobănașul” din Gura Teghii, Georgiana și Mădălin Leonte.  Prezentarea serbării va fi realizată de Cristina Nicolae.

Comuna este cea mai nordică din județul Buzău și ocupă mare parte din bazinul Bâscei Roziliei, cu afluenții săi Bâsca Mică și Bâsca Mare. Așezările din zona văii Bâscăi Roziliei au fost înființate începând cu secolul al XVI-lea, o parte din ele fiind la început târle pentru vite ale moșnenilor de pe valea Buzăului (în special din zona Sibiciu), devenite apoi așezări permanente; este cazul unor sate ca Păltiniș și Furtunești sau al unor sate astăzi dispărute (Lunca Pârciului, Roscoi, Argăsălești) — devenite de-a lungul anilor parte a altor sate.

Denumirea comunei provine de la numele principalului său sat, denumit astfel după pârâul Tega. Toponimul Tega este considerat într-un articol de Gavril Fulgeriș a fi de origine dacă, cu sensul de râpă, dar această ipoteză este infirmată de filologul Corneliu Ștefan, care consideră că vine de la cuvântul slav tiaga. Singurul monument istoric din comuna Gura Teghii inclus în lista monumentelor istorice din județul Buzău ca monument de interes local este conacul D.D. Maican din Varlaam, datând de la sfârșitul secolului al XX-lea, el fiind clasificat ca monument de arhitectură.