Invitație la distracție astăzi, la Ziua Comunei Calvini

de Stiri Buzau Media

Buzoienii sunt așteptați în număr cât mai mare să petreacă timp de calitate la sărbătoarea „Flori de Salcâm” sau Ziua Comunei Calvini, ediția a V-a, eveniment ale cărui capete de afiș vor fi Vali Vijelie, Irina Loghin și Petrică Mîțu Stoian. Startul distracției se va da la ora 13:00, atunci când întreaga comună va răsuna de acordurile muzicii populare. Micii vor sfârâi pe grătare, iar berea va curge din belșug pentru oamenii dornici să petreacă în mijlocul naturii, în compania mai multor artiști îndrăgiți. Ziua Comunei este organizată de către primarul Curelea Nedelcu Nicolae și Consiliul Local Calvini. Publicul îi va putea urmări pe scenă și pe artiștii Mădălina Manolache, Mario Buzoianu, Livia Bănică, Gabriela Bolocan, Valentin Ghencea, Ghiță Daniel, Simona Bănică și Trupa Secret. De asemenea, cei prezenți îi vor vedea pe copiii Ansamblului folkloric ,,Flori de salcâm”, sub îndrumarea profesorului Titu Vînatoru.

Spectacolul se va încheia aproape de miezul nopții cu un impresionant foc de artificii. Comuna Calvini se află în nord-vestul județului, aproape de limita cu județul Prahova, pe cursul inferior al Bâscăi Chiojdului, aproape de vărsarea ei în râul Buzău la Cislău. Este străbătută de șoseaua județeană DJ102B care o leagă spre est de Cislău și DN10 care duce spre Buzău, și spre vest de Vălenii de Munte (județul Prahova) și DN1A care duce la Ploiești. Din satul Bâscenii de Sus, din acest drum se ramifică șoseaua județeană DJ102L care duce spre nord către Cătina și comunele buzoiene și prahovene din subregiunea etnografică a Chiojdului.

Comuna își trage numele de la niște coloniști sași din Ungaria, reformați de confesiune calvină, refugiați din cauza persecuțiilor de acolo, care au fondat satul prin secolul al XVII-lea, după care în timp au fost asimilați cultural de localnici și au devenit moșneni, formând ceata moșnenilor săseni. Patru obiective de pe teritoriul comunei Calvini au fost clasificate în lista monumentelor istorice din județul Buzău ca monumente de interes local. Unul este de tipul „sit arheologic”, o așezare din epoca migrațiilor aflată în punctul „În loturi” din zona satului Calvini. Celelalte sunt monumente de arhitectură: biserica Sfântul Nicolae, datând din 1775; casa Săseanu (1906), ultimele două din satul Bâscenii de Jos; și casa Bocănescu (de la sfârșitul secolului al XIX-lea) din Bâscenii de Sus.