Centenarul Filmului Românesc ajunge la Buzău

de Stiri Buzau Media

Centenarul Filmului Românesc ajunge pe 6 și pe 7 octombrie la Buzău, la Happy Cinema, cu două producții românești ce vor putea fi discutate și vizionate împreună cu invitatul special, Irina-Margareta Nistor. Programul Centenarului Filmului Românesc la Buzău:

  • 6 octombrie, de la ora 19.00: O noapte furtunoasă, în regia lui Jean Georgescu;
  • 7 octombrie, de la ora 18.00: Occident, în regia lui Cristian Mungiu.

Documentarul Marea Unire: România, la 100 de ani şi expoziția fotografică România: Evoluție deschid evenimentele de la Buzău. De la ora 16.30, expoziția, care cuprinde momente importante din istoria României, va putea fi vizitată de public, iar de la ora 17.00, pe marele ecran, va fi proiectat documentarul AGERPRES, o lecție de istorie primită în an centenar.

BUZĂUL SUSȚINE FILMUL ROMÂNESC ÎN AN CENTENAR

Episoadele #41 și #42 continuă conturarea hărții localităților care susțin filmul românesc. Evenimentele sunt realizate cu sprijinul Primăriei Municipiului Buzău. ,, Avem deosebita onoare de a fi gazdele Caravanei Centenarului Filmului Românesc, ce va poposi la Buzău în zilele de 6 și 7 octombrie 2018. Salut inițiativa Artis de a aduce în prim-plan filmul românesc în anul Centenarului Marii Uniri. Este o ocazie deosebită de ne aduce aminte de realizările cinematografiei românești și de a ne cinsti marii regizori, actori și scenariști. Ce poate fi mai frumos în acest an de Centenar decât de a promova în 100 de oraşe din România, 100 de filme româneşti prin care să ne reamintim istoria, cultura și arta poporului nostru. Invit buzoienii să vină la film, la Happy Cinema de la Galeria Mall, pentru a vedea două filme de referință: pe 6 octombrie la ora 19.00 – O noapte furtunoasă, în regia lui Jean Georgescu – producție din 1943, iar pe 7 octombrie la ora 18.00- filmul Occident – producție 2002, în regia lui Cristian Mungiu – premiat la Cannes”, subliniază primarul municipiului Buzău, Constantin Toma.

DESPRE FILME

O noapte furtunoasă (1943)

Regizor: Jean Georgescu

Durată: 67 minute

Gen: Comedie

Rating: Audiență generală

Distribuție: Ștefan Iordănescu-Bruno, Alexandru Giugaru, Radu Beligan, George Demetru, Jean Moscopol, Florica Demion, Maria Maximilian, Cornelia Teodosiu.

Realizarea acestui film poate fi catalogată ca un miracol, deoarece în vreme de război Oficiul Național al Cinematografiei producea numai jurnale documentare şi filme de propagandă. Scenaristul-regizor Jean Georgescu a reconstituit cu exactitate documentară atmosfera Bucureştiului din cea de-a doua parte a secolului al XIX-lea, făcând apel la specialişti care au recreat decorurile şi costumele caracteristice acelor vremuri. Au fost scenarizate toate evenimentele descrise în piesa de teatru, inclusiv cele la care se face doar referire. Interpretările sunt impecabile de la primul şi până la ultimul actor, devenind un reper de neegalat pentru toţi cei care au interpretat ulterior acele roluri pe scenele teatrelor din România. Un film obligatoriu de văzut pentru un cinefil român, în ciuda imaginii uşor deteriorate de trecerea timpului.

Occident (2002)

Regizor: Cristian Mungiu

Durata: 105 minute

Genul: Comedie

Audiență: Generală

Distribuția: Tania Popa, Alexandru Papadopol, Coca Bloos, Dorel Vişan, Ioan Gyuri Pascu, Tora Vasilescu, Gabriel Spahiu, Doru Ana, Anca Androne.

Occident, filmul de debut în lungmetraj al regizorului Cristian Mungiu, împletește trei istorii diferite care se petrec în aceeași perioadă de timp. Prima povestire îi are în centru pe Luci și Sorina, soția sa – un cuplu cu probleme relaționale din cauza situației financiare și a sentimentelor de nesiguranță.

A doua povestire o are în centru pe Mihaela, o fată naivă și romantică, părăsită în ziua nunții. Tatăl Mihaelei apare ca personaj central în ultima povestire. De profesie polițist, dorința lui este să iasă la pensie, să-și vadă fata măritată și să se întoarcă la viața lui de la țară. Avem un fir simplu care dezvăluie trăiri complexe.

Premii

  • Premiul Oficiului Național al Cinematografiei pentru Debut, 2002
  • Marele Premiu, Festivalul Internațional de Film Transilvania, 2002
  • Premiile UCIN: Premiul pentru interpretare rol principal masculin, 2003 – Alexandru Papadopol
  • Marele premiu şi Premiul Meuter Titra, Festivalul Internaţional al Filmului de Dragoste de la Mons, 2003
  • Grand Jury Prize, Annonay International Festival of First Films 2003

DOCUMENTARUL AGERPRES „ROMÂNIA LA 100 DE ANI” VA FI PROIECTAT LA SLOBOZIA

Co-organizator al evenimentului – AGERPRES – va prezenta în deschiderea evenimentelor, documentarul dedicat Centenarului României, Marea Unire: România la 100 de ani. Redacţia Video din cadrul Agenţiei Naţionale de presă AGERPRES prezintă în documentarul realizat cu ocazia Centenarului Marii Uniri de la 1918 cum a fost realizat acest deziderat al românilor. Povestea pleacă de la contextul istoric internaţional, ajungând la trăirile oamenilor de rând, care şi-au dorit un singur lucru: o ţară în care există acelaşi grai, acelaşi port, aceeaşi simţire, fără graniţe.

Filmările au fost realizate pe teritoriul României, dar şi în Bucovina de Nord şi în Basarabia. Filonul istoric, cu date precise, este păstrat în documentar prin intervenţiile mai multor istorici, care preiau rolul naratorilor, iar latura dramatică, emoţională este pusă în scenă prin intermediul oamenilor care, prin mărturiile lor, evocă momentele trăite de străbunii lor sau chiar de ei. Documentarul Marea Unire – România, la 100 de ani este realizat de Mihuţ Năstăsache, Marilena Stănescu şi Sergiu Olteanu. Imaginea este semnată de Alfred Schupler, Sergiu Olteanu şi Andrei Cârlan. Reporteri au fost Marilena Stănescu, Mihuţ Năstăsache şi Camelia Moise. Grafica, sunetul şi montajul sunt semnate de Andrei Cârlan, asistent tehnic fiind Alex Vintilescu. Intrarea la proiecții este gratuită, în limita locurilor disponibile.

DESPRE BUZĂU

Prima menționare a orașului Buzău ca târg și punct de vamă este încă de la 30 ianuarie 1431. Documentul sugerează că avea titulatura de târg încă de pe vremea lui Mircea cel Bătrân. Târgul Buzău se afla pe drumul Bogdanului, drum comercial ce lega Țara Românească de Moldova.

Episoade din viaţa unor importanţi români, precum domnitorul Cuza sau politicianul buzoian Alexandru Marghiloman, sunt pe drept cuvânt considerate capitole de primă importanță în istoria modernă a Buzăului. Domnitorul Alexandru Ioan Cuza a trecut prin Buzău imediat după Unire şi a lăsat în urmă o stradă care-i poartă şi astăzi numele. Ulterior, marele om politic Alexandru Marghiloman a avut meritul de a pune Buzăul pe itinerariile cele mai îndrăgite ale unor personalităţi, precum Regina Maria sau Nicolae Iorga.

DESPRE CENTENARUL FILMULUI ROMÂNESC

Inițiat de ARTIS și Asociația Obștească MIA, organizat de Primăria Municipiului Iași şi Ateneul din Iaşi, Centenarul Filmului Românesc a fost lansat anul acesta, pe 3 februarie, la Iași, orașul care a înregistrat momente importante din cadrul Marii Uniri a României.

Centenarul Filmului Românesc este un proiect desfășurat în cadrul programului Centenar al Primăriei Municipiului Iași (2017-2020).

Despre ARTIS (Iași)

Din dragoste pentru film și din pasiune pentru organizarea de evenimente, s-a conturat, în anul 2016, Asociația ARTIS. Echipa este alcătuită din membri alumni ai Asociației Studenților Jurnaliști (ASJ), împreună cu care organizează, de 9 ani, festivalul Serile Filmului Românesc.

Anul acesta, pentru a celebra împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire, ARTIS a inițiat un nou proiect, produs și organizat de Primăria Municipiului Iași, în colaborare cu Asociația Obștească MIA: Centenarul Filmului Românesc. Co-organizator al proiectului este Agenția Națională de Presă AGERPRES.

Despre Asociația Obștească MIA (Chișinău)

AO „MIA” este o asociație non-profit, creată cu scopul de a stimula producția independentă de film și TV, de a promova cultura audiovizuală și de a educa consumatorul prin intermediului imaginilor în mișcare.

Fondată în anul 2000,  „MIA” a realizat diverse proiecte – de la producții video, TV și film la campanii sociale de amploare, de la training-uri, seminare și instruiri la evenimente de impact național.

Proiect desfășurat și finanțat în cadrul programului Centenar al Departamentului Centenar din cadrul Primăriei Municipiului Iași

Un eveniment inițiat de: ARTIS și Asociația Obștească „MIA” (Protecția și Dezvoltarea Mediului  Audiovizual Informațional) din Chișinău

Co-organizator: Agenția Națională de Presă AGERPRES

PARTENERI

  • În colaborare cu: Asociația Studenților Jurnaliști
  • Partener academic: Universitatea „Petre Andrei” din Iași
  • Parteneri: Dacin Sara, Institutul Cultural Român
  • PARTENERI MEDIA
  • Partener media principal: AGERPRES
  • Frecvența de încredere: Radio România Cultural
  • Televiziunile Centenarului: Antena 3, TVR IAȘI
  • Parteneri media naționali: Europa FM, SMART FM, Cinefan, miscareaderezistenta.ro, România Liberă, AARC.ro, Filmsi.ro, movienews.ro, Cooperativa urbană, Flacăra, fundația culturală magazin istoric
  • Partener media regional: VIVA FM
  • Parteneri media locali: Viva FM Iași, Zile și Nopți Iași, Evenimentul Regional al Moldovei, Ziarul de Iași, Iași FUN, Radio Iași, Iași TV LIFE, Suplimentul de Cultură
  • Lobby blog: Cineamator, Cinemil, cefilmevad.ro, piratulcinefil.wordpress.com, filme-carti.ro, raluka-fă-teauzit.blogspot.com, semnebune.ro
  • Parteneri media Republica Moldova: Radio Chișinău, TVR Moldova, Diez.md
  • Monitorizat de: zelist.ro
  • Ne mișcă cei de la: ZigZag prin România