Ce schimbări ne așteaptă din 2019?

de Stiri Buzau Media

Pe parcursul acestui an vor exista modificări în ceea ce priveşte taxarea companiilor energetice şi a celor din sectorul telecom, iar băncile vor plăti o „taxă pe lăcomie”. De asemenea, comisionul de administrare pe Pilonul 2 de pensii scade la 1%, de la 2,5%, iar pensiile vor creşte din septembrie. De asemenea, de la 1 ianuarie, volumul de date în roaming fără suprataxă va creşte.  Angajaţii din sistemul public vor avea salarii mai mari începând cu 1 ianuarie 2019. Majorarea va fi de 25% din diferenţa dintre ce primesc acum şi ce este prevăzut în Legea salarizării pentru anul 2022.  La rândul său, Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a anunţat că din 2019 se va aplica creşterea salariilor bugetarilor la fel ca şi majorarea punctului de pensie cu 15% de la 1 septembrie 2019, iar voucherele de vacanţă se vor da pentru toţi bugetarii la fel ca în 2018.

Toţi salariaţii de la stat vor primi, începând cu 1 ianuarie 2019, indemnizaţie de hrană, reprezentând două salarii minime pe economie. Salariul minim brut se majorează din prima zi a anului 2019, la 2.080 lei, respectiv la 2.350 lei pentru angajaţii cu studii superioare. Tot de la 1 ianuarie 2019, benzina comercializată pe piaţa din România va conţine 8% biocarburant, faţă de 4,5% până acum, potrivit unei ordonanţe de urgenţă aprobate de Parlament în această toamnă. Acest lucru va duce la o scumpire la pompă de 7-10 bani pe litru. Pe de altă parte, Guvernul a aprobat îngheţarea preţului gazelor timp de trei ani, începând cu 1 aprilie 2019. Mai exact, în perioada 01 aprilie 2019 – 28 februarie 2022, producătorii, inclusiv filialele acestora şi/sau afiliaţii aparţinând aceluiaşi grup de interes economic care desfăşoară atât activităţi de extracţie, cât şi activităţi de vânzare a gazelor naturale extrase de pe teritoriul României, au obligaţia să vândă cu preţul de 68 lei/MWh cantităţile de gaze naturale rezultate din activitatea de producţie internă curentă către furnizori şi clienţi finali eligibili.

Îngheţat va fi și preţul energiei electrice pentru consumatorii casnici, după cum a anunţat,  spre finele lunii decembrie, consilierul de stat Darius Vâlcov.  De la 1 martie 2019, contribuţiile datorate de companiile energetice la ANRE vor creşte la 2% din cifra de afaceri, de la 0,1% în prezent.  Autoritatea Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a anunţat  că începând cu data de 1 ianuarie 2019, suprataxele care pot fi aplicate consumului ulterior în cazul depăşirii limitelor utilizării rezonabile a unor servicii în roaming în UE/SEE vor scădea, în timp ce volumul de consum rezonabil va creşte cu 25% faţă de cel aplicat în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2018.

Guvernul a decis impozitarea activelor financiare ale băncilor în cazul unui nivel al ROBOR mai mare de 2%, aşa-numita „Taxă pe lăcomie”. În perioada 2019-2021, bugetarii nu vor mai fi plătiţi pentru orele suplimentare, iar acestea se vor compensa numai cu timp liber corespunzător acestor ore. Excepţie face personalul militar, poliţiştii, funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare şi personalul civil din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională. Statul român este obligat să restituie şoferilor taxa auto până la 30 iunie 2019. Sumele rămase de restituit, reprezentând taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule şi taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, pentru care au fost emise decizii de soluţionare a cererii de restituire potrivit art. 5 alin. (1) din OUG 52/2017, se restituie, din oficiu, de organele emitente ale acestora, pana la data de 30 iunie 2019.