Tensiuni în această dimineață, în Parlament! Camera Deputaților a adoptat, astăzi, modificarea Legii privind plafoanele

Parlamentarii vor acorda, astăzi, votul final proiectelor legilor bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2019. În această dimineață, deputații au votat modificarea Legii privind plafoanele, care prevede mărirea deficitului bugetar de la 2,55% la 2,76%, pentru a susține financiar creșterea alocațiilor pentru copii. Totuși, modificarea proiectului privind plafoanele unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2019, pentru mărirea deficitului bugetar, a dus la un schimb de replici în plenul Camerei Deputaţilor, între reprezentanţii Opoziţiei şi cei ai Puterii, conform agerpres.ro.

Liderul deputaţilor USR, Cristina Prună, a declarat că prin rediscutarea proiectului deja adoptat în scopul majorării deficitului se creează un precedent periculos, având în vedere că o lege deja adoptată în plen este apoi revotată. La rândul său, social-democratul Florin Iordache, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, a explicat că, potrivit articolului 133 din Regulament, legea nu a fost trimisă preşedintelui României şi, de aceea, ea se află în procedură de adoptare şi poate fi modificată.

Pe de altă parte, liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan, a spus că trebuie găsite alte surse pentru majorarea alocaţiilor şi nu modificarea deficitului. În replică, liderul deputaţilor PSD, Daniel Suciu, a arătat că nu se pot lua banii de la bugetul asigurărilor sociale pentru alocaţiile pentru copii, scrie știripesurse.ro. Prezent la dezbateri, vicepremierul Viorel Ştefan le-a cerut deputaţilor să aprobe modificarea pe legea privind plafoanele bugetare, menţionând că soluţia propusă în cazul majorării alocaţiilor copiilor este una la limită, care reclamă o intervenţie printr-o procedură excepţională de legiferare. Ştefan a admis că soluţia propusă este una la limită, dar a subliniat că este singura care poate să rezolve situaţia creată.

E adevărat că soluţia pe care o propunem noi este una la limită, dar este singura care poate să ne scoată din această situaţie. Deci nu putem transfera şi atunci folosim deficitul bugetar care este sursă de finanţare a cheltuielilor. Nu există altă soluţie, deci ne asumăm să majorăm sursa de finanţare pe baza deficitului şi Guvernul deja lucrează, astăzi la prânz va fi pus pe site-ul ministerului pentru transparenţă proiectul de ordonanţă care să opereze modificarea legii în care sunt prevăzute nivelurile acestor indemnizaţii„, a mai precizat Viorel Ştefan, potrivit agerpres.ro.

Viorica Dăncilă a ajuns la Parlament, premierul intrând biroul președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea. Șeful Executivului va participa la plenul reunit în care va fi dat votul final la proiectul de buget pentru 2019, scrie hotnews.ro. Camera Deputaţilor a adoptat astăzi, din nou, proiectul de lege prin care se aprobă plafoanele unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2019, modificând cifra deficitului bugetar. Proiectul a fost adoptat cu 182 de voturi „pentru”.

Sursa: stiripesurse.ro agerpres.ro hotnews.ro
S-AR PUTEA SĂ TE INTERESEZE: