Comunicat de presă primit de la deputatul Sebastian Radu: Se propune înființarea unui centru de permanență în cadrul Spitalului Județean Buzău

de Stiri Buzau Media

,,Aglomerarea unităților de primiri urgențe este una din problemele cu care se confruntă zilnic spitalele din România, iar cele din județul Buzău nu fac excepție. Oricât de bine ar fi organizată o unitate medicală, fluxul de pacienți, mai ales noaptea și în zilele de sâmbătă și duminică pot pune în dificultate desfășurarea activității și promptitudinea în rezolvarea cazurilor care se prezintă la UPU. La nivel național, Ministerul Sănătății a stabilit recent un protocol de triaj al pacienților din structurile de primiri urgențe care, cu ajutorul unui algoritm clar, asigură prioritizarea accesului pacienților la îngrijiri medicale în mod transparent. Dar, pentru degrevarea unităților de primiri urgențe și pentru asigurarea accesului pacienților la servicii medicale există și posibilitățile pe care le oferă Legea 263/2004 privind asigurarea continuității asistenței medicale primare prin centrele de permanență.

În acest sens, parlamentarul social democrat buzoian Sebastian Radu, membru al Comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților, a decis să se adreseze autorităților din Buzău, la nivel de județ, dar și local, pentru a-i încuraja să inițieze și să dezvolte un dialog instituțional care să ducă la găsirea de soluții pentru înființarea mai multor centre de permanență. „Centrele de permanență pot asigura asistența medicală în afara orelor de program ale medicilor de familie. S-ar scădea astfel în mod semnificativ numărul celor care se prezintă la unitățile de primiri urgențe ale spitalelor, cetățenii ar avea posibilitatea să beneficieze de servicii medicale mai aproape de zonele în care locuiesc, iar pentru cazurile care prezintă necesitatea intervenției urgente, apelurile la ambulanță venite din partea centrului de permanență sunt preluate cu prioritate”, a menționat Sebastian Radu.

Deputatul buzoian a identificat și un prim spațiu care ar putea găzdui un astfel de centru, chiar în cadrul Spitalului Județean Buzău, unde s-ar putea utiliza cabinetele de medicină din ambulatoriu care au program preponderent dimineața. „Acest spațiu oferă avantajul poziționării în imediata apropiere a Unității de Primiri Urgențe a spitalului. Trebuie analizată fezabilitatea acestui proiect, motiv pentru care alături de Direcția de Sănătate Publică Buzău, Consiliul Județean și Primăria Buzău, m-am adresat și managerului SJU, domnul Damian, pentru a-i solicita disponibilitatea și expertiza în ceea ce privește înființarea unui centru de permanență în proximitatea UPU. Sunt convins că există soluții care pot duce la îmbunătățirea serviciilor medicale de care beneficiază buzoienii dar și a condițiilor din spitalele în care funcționează unități de primiri urgențe și îmi exprim disponibilitatea de a susține ideile care vor pune în practică o viitoare rețea de centre de permanență, disponibilitate pe care au arătat-o și conducătorii instituțiilor cu care am discutat până acum” a declarat Sebastian Radu. În momentul de față, în județul Buzău există 3 centre de permanență, la Berca, Vernești și Vintilă Vodă.”