Comunicat de presă primit de la Ionela Dobrică, deputat PSD: ,,Absolvenții de studii superioare din România își găsesc rapid un loc de muncă”

de Stiri Buzau Media

Aproape 9 din 10 absolvenți de studii superioare se angajează în primii 3 ani după absolvire, în acest caz România reușind să se situeze peste media europeană, potrivit datelor furnizate de Eurostat pentru anul 2018. Astfel, 88,9% dintre absolvenții de studii superioare din România și-au găsit un loc de muncă în primii trei ani de la absolvire, în timp ce media europeană este de 85,5%. „Aceste statistici ne demonstrează că, în România, absolvenții de studii superioare nu doar că își cresc nivelul de pregătire teoretică și practică dar totodată își cresc și șansele de a-și găsi rapid un loc de muncă,” susține Ionela Dobrică, deputat PSD. Cele mai ridicate niveluri ale ratei de angajare a absolvenților de studii superioare se înregistrează în Malta (96,7%), Olanda (94,8%) și Germania (94,3%), iar cele mai scăzute niveluri sunt în Croația (75,2%), Italia (62,8%) și Grecia (59%).

„În sistemul educațional din România încă mai sunt multe lucruri de îmbunătățit. În primul rând, trebuie să încurajăm o colaborare mai strânsă între universități și agenții economici, pentru ca oferta educațională să răspundă mai bine nevoilor existente pe piața muncii. Încă avem mulți absolvenți de studii superioare care se angajează în alt domeniu decât cel în care și-au obținut diploma. În al doilea rând, trebuie să promovăm mai bine beneficiile pe care educația continuă le are. Din păcate, mulți români consideră că, odată cu finalizarea studiilor superioare se termină și necesitatea de a acumula noi cunoștințe. Însă, aceștia trebuie încurajați să participe la cursuri de educație non-formală și programe de training care nu doar că le crește nivelul de pregătire dar le crește și șansa de a obține bani în plus la salariu,” adaugă Ionela Dobrică.

În anul anterior, procentul absolvenților români care s-au angajat în primii 3 ani după absolvire a fost cu 0.6% mai mic, ceea ce înseamnă că măsurile prin care se încurajează tinerii să urmeze cursurile unei facultăți și să aplice pentru posturi conform studiilor pe care le au încep să dea roade. Este însă nevoie ca implementarea să fie accelerată pentru a răspunde unei piețe care evoluează rapid și se schimbă continuu.