DEPUTAT PNL DE BUZĂU, CRISTINEL ROMANESCU: ,,S.O.S. – ÎNVĂŢĂMÂNTUL ROMÂNESC!”

de Stiri Buzau Media

     Deputatul liberal Cristinel Romanescu, membru al Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport face un apel la Ministrul Educației Naționale, Liviu Pop să acorde șanse egale tuturor copiilor şi tinerilor la învățământ de calitate. În cadrul unui comunicat de presă, deputatul buzoian își exprimă îngrijorarea privind sistemul actual de învățământ. ,,Ceea ce înseamnă educația ca pilon de bază al societății ar trebui să fie deja un fapt cunoscut și evident pentru toată lumea, dar mai cu seamă pentru clasa politică. Astfel, avem nevoie ca educația să rămână un domeniu prioritar pentru orice partid sau coaliţie care guvernează România, asta dacă vrem să trăim într-o societate de oameni – elemente active ale vieții sociale, și nu pasivi. Din păcate însă, şi în acest nou an şcolar, peste 175.000 de elevi din clasa a V-a încep anul școlar fără manuale pe bănci.

Manualele esențiale pentru educarea copiilor si îndrumarea profesorilor nu există la început de an şcolar, deşi guvernanţii actuali au promis acum câteva luni că vor soluţiona această criză. Nu s-a întamplat acest lucru, nici de data aceasta, dar s-a găsit o inovaţie uluitoare: să li se dea  elevilor din clasa a V-a un Compendiu introductiv pentru gimnaziu, de 300 de pagini, în loc de manual, care sa tina loc de “manualul manualelor” timp de 8 săptămâni. Mai mult, Ministrul Educaţiei Naţionale, domnul Liviu Pop, îi mustră “pe ambii miniştri ai Educaţiei de anul trecut de ce nu au adoptat aceasta soluţie de rezervă pentru elevii din clasa a IV-a”! Nu au adoptat-o, pentru că aceasta nu este o soluţie, ci o “soluție de criză când bate clopoțelul”: să puneţi elevii să care în ghiozdanele deja grele un compendiu şi mai mult de atât, o nouă apariție din categoria manualelor: Educație fizică și sport (în trei variante diferite).

Modul absurd al apariției acestui manual provine din faptul că elevii în loc să facă sport, sunt puşi să citească despre sport!  Sper totuși ca guvernanţii actuali să nu emită actul normativ care va permite ca Editura Didactică si Pedagogică să preia integral editarea manualelor scolare, ignorând legile concurenței, doar pentru că Ministerul nu a reușit să organizeze în timp util licitațiile pentru manualele școlare. Fac apel la Ministrul Educaţiei pe această cale să gasească soluții viabile şi să acorde cu adevărat atenție nevoilor reale percepute de către comunitatea educațională (elevi, părinți, cadre didactice, sindicate și alte organizații): investiții în infrastructura școlară, în dotări și echipamente, materiale didactice, manuale moderne la timp pe bănci, legislaţie coerentă şi predictibilă şi nu emitere pe banda rulantă a unor ordonanţe de urgenţă care se contrazic singure și se dovedesc în cele din urmă inutile, și cel mai important, acordarea de șanse egale tuturor copiilor şi tinerilor la învățământ de calitate!

 

Știri despre: