Proiect legislativ depus de senatorul Dorin Bădulescu, privind transparenţa în domeniul lobby-ului şi al reprezentării intereselor

de Stiri Buzau Media

Senatorul buzoian Dorin Bădulescu a depus împreună cu alți colegi parlamentari ALDE un proiect de lege care are menirea de a crea transparenţă și de a elimina orice suspiciune cu privire activitatea de lobby. Mai exact, se dorește să se reglementeze un cadru legal în care să se poată desfăşura activităţile de lobby după bunele practici din statele occidentale, democratice, în aşa fel încât atât interesele publice cât și cele private să poată fi promovate în mod civilizat în dezbateri, în discuţii, în analize. ,,Proiectul de lege depus de parlamentarii ALDE va crea transparenţă și va elimina orice suspiciune cu privire activitatea de lobby. Activitatea de lobby este practicată în mod curent, atât în Uniunea Europeană (la Bruxelles, activează 15-20.000 de lobby-iști și peste 400 de firme), cât și în alte state democratice, cum este SUA. Acest proiect de lege al ALDE a venit în întâmpinarea solicitărilor primite din zona mediului de afaceri, iar ALDE susține ca partid liberal întreprinzătorii. O lege de o astfel de importanță trebuie dezbătută în Parlament nejustificându-se o ordonanță de urgență.

Proiectul de lege a fost depus la Senat, iar această inițiativă reprezintă un proiect prioritar pentru ALDE. Prin această propunere legislativă, ALDE dorește să se reglementeze un cadru legal în care să se poată desfăşura activităţile de lobby după bunele practici din statele occidentale, democratice, în aşa fel încât atât interesele publice cât și cele private să poată fi promovate în mod civilizat în dezbateri, în discuţii, în analize. De asemenea, proiectul de lege depus de parlamentarii ALDE are menirea de a crea transparenţă și de a elimina orice suspiciune cu privire activitatea de lobby. ALDE propune un proiect care dorește să permită reglementarea acestei activităţi, după liberele practici din lumea democratică.

În opinia ALDE, împiedicarea activității de lobby ori punerea ei într-o lumină negativă, trimițând-o în sfera incidențelor de natură penală este o atitudine ce nu poate fi acceptată. Legea depusă prevede că lobby-ul este definit ca fiind acțiunea unor persoane sau grupuri de persoane, având interese variate, specifice și bine definite, prin care se urmărește influențarea deciziilor luate la nivel politic. În influențarea deciziei instituțiilor publice, activitatea de lobby vizează totalitatea acțiunilor derulate de o companie în numele unui client și în baza unui contract comercial acceptat de cele două părți.

Definiția propusă de inițiatori exclude activitățile derulate de asociațiile nonprofit, de organizațiile sindicale și organizațiile patronale și nu se aplică partidelor politice, cultelor recunoscute potrivit legii, structurilor asociative ale autorităților administrației publice locale, instituțiilor publice din domeniul asigurărilor sociale, precum și grupurilor de interese care nu încadrează personal în calitate de reprezentanți ai intereselor.

Conform proiectul inițiat, societățile de lobby, societățile care angajează lobby-iști interni precum și grupurile de interese se înregistrează, potrivit unor condiții prevăzute de lege, în Registrul de lobby și de reprezentare a intereselor, administrat de Oficiul Registrului Comerțului de pe lângă Tribunalul Municipiului București și comunică o serie de date necesare pentru asigurarea unei activități transparente.

Proiectul de lege privind transparența în domeniul lobby-ului și al reprezentării intereselor reglementează obligațiile de conduită și de înregistrare în asociere cu activitățile prin intermediul cărora se urmărește influențarea directă a activității de legiferare și a proceselor decizionale la nivelul administrației publice centrale și locale”, a menționat senatorul Dorin Bădulescu.