VIDEO – Declarație Politică a senatorului Dorin Bădulescu: ,,Într-o perioadă când justiția suferă, salvarea o reprezintă medierea”

de Stiri Buzau Media

DECLARAȚIE POLITICĂ

 Într-o perioadă când justiția suferă, salvarea o reprezintă medierea

Stimați colegi,

Asistăm în ultima perioadă la o dezbatere în spațiul public despre justiție, dezbatere care a căpătat accente dramatice și unde foamea de scenarii care de care mai fanteziste au creat o falie greu de acoperit în societatea românească. Cu voia sau fără voia lor, sute de mii de români sunt obligați să se poziționeze de o parte sau de alta a taberelor formate, deși aceste tabere au fost conturate în funcție de puterea de convingere sau argumentația fiecăruia. Oamenii preiau pozițiile conflictuale ale unora din părți, preiau parte din argumentația lor, se raliază la puncte de vedere neverificate și atunci când specialiștii încearcă să explice nu mai au răbdarea să asculte și să discearnă conform propriilor convingeri și experiențe.

Astfel, justiția statală a devenit mărul discordiei, profesioniștii în justiție au fost puși în situația de a protesta împotriva unor măsuri, alții să protesteze împotriva protestatarilor, asistăm la un război în comunicate de presă și de declarații, situație de natură să destabilizeze întregul sistem. Nici partenerii europeni nu văd cu ochi buni această situație și există posibilitatea ca unii dintre aceștia să fie chiar interesați ca României să nu îi meargă bine din diverse rațiuni.

Acum plătim tribut lipsei de voință legislativă în reglementarea metodelor alternative de rezolvare a disputelor, lipsei de voință în a avea un cadru solid pentru cele reglementate deja, cum este medierea. Proiectul de modificare a legii medierii a avut un parcurs de peste 3 ani în Parlament și nici acum nu s-a încheiat după recenta decizie de neconstituționalitate.

Dacă România ar fi avut un cadru legislativ solid în domeniu, o mediere funcțională, dacă am fi reglementat și alte metode alternative la justiția statală situația de azi cu privire la sistemul de justiție nu ar mai fi fost acută. Nu ar mai fi existat taberele pro și contra în rândul românilor pentru că am fi avut aceste debușee care ne-ar fi asigurat accesul la propriile alegeri în privința modului de rezolvare a problemei. Treptat justiția statală ar fi ajuns ultima în preferințele românilor, însă inerția și monopolul statului pe justiție au sugrumat alte opțiuni precum medierea. Acum este timpul de dezbatere si decizie, este momentul să vedem că nu monopulul statului este opțiunea corectă și că medierea este alternativa reală!

Vă mulţumesc!

                    Senator ALDE  Dorin-Valeriu BĂDULESCU