De ce se aprind de Moșii de iarnă două lumânări la cimitir și ce se mănâncă în SÂMBĂTA MORŢILOR

de Stiri Buzau Media

În calendarul creştin ortodox pe 18 februarie pomenim pe cei trecuţi la Domnul. Ziua este cunoscută în tradiţia populară ca „Sâmbăta morţilor” sau „Moşii de iarnă”, şi se prăznuiește înaintea duminicii Înfricoşătoarei Judecaţi. În această zi, sunt pomeniţi în biserica cei care nu au avut parte de slujbele rânduite la înmormântare.

În sâmbăta premergătoare duminicii Înfricoşătoarei Judecăţi – ziua în care se lasă sec de carne pentru Postul Sfintelor Paşti, Biserica Ortodoxă face pomenirea celor trecuţi la cele veşnice.

Tradiţii în Sâmbătă morţilor:
În unele zone, oamenii spun că sufletele morţilor vin pe pământ, credincioşii dau de pomană mâncare gătită. Cei trecuţi în nefiinţă vin în această zi şi se hrănesc cu mireasma sau aburii fierturilor în aşa fel încât să le ajungă pentru un an întreg. Potrivit obiceiului, se da de pomană colivă, colaci, piftie, sarmale, plăcintă, fructe, vin, şi lumânări aprinse.
La mormintele rudelor este obligatoriu să fie aprinse măcar două lumânări, care au rolul de a încălzi sufletele morţilor.
Bătrânii spun că ziua Moşilor de iarnă mai era cunoscută şi ca Moşii de piftii şi sâmbăta piftiilor. Este singură zi în care se mănâncă piftii sau răcituri. Dacă mai rămâneau, a doua zi erau aruncate, pentru a preveni astfel apariţia frigurilor în timpul verii.

În ziua de 18 februarie nu se lucrează. Femeile care încalcă această porunca sunt pedepsite să tremure precum piftia şi să li se întoarcă pomană dată. Această zi mai trebuie respectată şi pentru a te feri de nebunie.

 

Știri despre: