Sfântul Mucenic Iachint

de Stiri Buzau Media
Sursa foto:crestinortodox.ro
Sursa foto:crestinortodox.ro

Iachint se trage din Cezareea Capadochiei și a fost de-a lungul vieții sale un slujitor al meselor imperiale, pe vremea împăratului Traian. Mai mult, acest sfânt slujea la curte, la paza camerele împărătești. Deși era tânăr, undeva la 20 de ani, acesta era, în taină, creștin, obișnuind să se roage bunul Dumnezeu și păzind cu sfințenie poruncile Mântuitorului.

Totuși, deși Traian era luminat și cu judecată, un conducător iubit de popor și de supușii săi, împăratul era păgân, obișnuind să se închine la idoli, continuând prigonirea creștinilor. Într-o bună zi, la un mare praznic păgânesc, unde era prezent și împăratul, Iachint este pârât de un oștean de credință păgână ca îl văzuse și auzise pe Sfânt cum se ruga în taină, unuia pe nume Iisus, pe care l-a numit Dumnezeul său.

La auzul acestora, Traian se mânie cumplit și ordonă ca Iachint să fie adus înaintea sa. Silit fiind de Traian să guste din toate cărnurile care au fost jertfite în numele idolilor, tânărul creștin refuză cu îndârjire acest lucru, mărturisind totodată în fața tuturor credința lui în Iisus Hristos.

Pentru toate aceastea este bătut pe tot trupul, iar mai apoi este închis în temniță. Înaintea sa sunt puse doar mâncări gătite din jertfele aduse idolilor. Traian poruncise temnicerilor să nu îi dea niciun fel de mâncare curată, crezând că astfel îl va sili să mănânce din acele bucate. Totuși, Iachint sfârșește fără a gusta din toate acele bucate deoarece a rămas postind timp de patruzeci de zile.

Slăbind de foame și insetat, își dă sufletul și se mută în Ceruri la Dumnezeu. Traian ordonă mai apoi ca trupul sfântului să fie aruncat într-un loc pustiu, drept mâncare pentru animalele sălbatice. Totuși, moaștele Sfântului Iachint au fost luate din pustiu de preotul Timotei, o rudă a mucenicului.