Este tinitusul tratabil?

de Stiri Buzau Media
Sursa foto: medic-line.ro
Sursa foto: medic-line.ro

Tinitusul, sau țiuitul din urechi, așa cum îl numim în vorbirea curentă, este de cele mai multe ori un simptom al unor tulburări ale urechii, care poate să apară brusc și să dispară la fel de repede, sau poate fi o problemă de lunga durată, care se întinde pe câțiva ani. Tinitusul este definit ca sunetul pe care îl auzim în ureche, în absența unul stimul extern. Adică urechea aude un sunet pe care nimeni în jur nu-l aude; sunetul este emanat din interiorul urechii. Există mai multe tipuri de tinitus: continuu / intermitent; frecvență joasă / frecvență înaltă / frecvente multiple; pulsatil / nepulsatil; într-o singură ureche / în ambele urechi sau asociat cu pierderea auzului / auz normal. Cauzele pentru aparitia tinitusului sunt multiple:

  • Infecție a urechii;
  • Indus de medicamente;
  • Post-traumatic;
  • Tumori (la nivelul urechii sau al creierului).

Cu toate acestea, există multe cazuri în care nu este identificată cauza tinitusului; pacientul se trezește într-o dimineață cu sunetul in urechi. Alături de o examinare amănunțită din partea unui medic ORL (inclusiv verificarea timpanului), investigațiile mai cuprind și o audiograma (test de auz) și un RMN al creierului.

Tratamentul tinitusului poate fi dificil, iar leacuri băbești nu prea există. Desi au fost testate si recomandate mai multe medicamente, acestea nu au avut efect. Cu toate acestea, fiecare pacient trebuie evaluat în mod independent, iar opțiunile de tratament trebuie să fie personalizate, în funcție de simptome. Iată câteva sfaturi pentru suferinzii de tinitus:

  • Evitați să mai fumați;
  • Evitați expunerea la sunete puternice și ascultatul muzicii în căști;
  • Noaptea: tinitusul este întotdeauna mai puternic pe timp de noapte deoarece nivelul de zgomot ambiental scade. În acest caz este indicat să păstrați în încăpere un fundal sonor (televizor, radio etc.), însă cu volumul redus.

Sfaturile și informațiile de mai sus sunt orientative, iar un diagnostic exact se poate stabili în urma examinării de către un medic ORL.

Știri despre: , ,