Fizioterapia tratează durerea în călcâi, una din cele mai frecvente afecțiuni

de Stiri Buzau Media
Sursa foto:pulsetcm.sg
Sursa foto:pulsetcm.sg

Cauza cea mai frecventă a acesteia este reprezentată de apariția un excrescențe osoase numite osteofit care apare inferior și superior pornind din osul calcaneu, la călcâi, de obicei la ambele picioare. Aceasta pur și simplu înțeapă țesuturile moi de dedesubt, producând inflamație și durere. Apariția ei este determinată genetic (există o anumită predispoziție) și este favorizată de obezitate. Durerea în călcâi poate fi extrem de supărătoare și se accentuează când persoana respectivă merge.

Tratamentul, deși foarte simplu, uneori poate să nu dea rezultatele scontate. Se începe cu recomandarea ca pacientul să poarte talonete calcaneene, un fel de pernuțe care se pun în pantofi și pe care călcâiul se sprijină în poziția verticală. Aceste talonete se găsesc la firmele care comercializează dispozitive medicale. Fizioterapia este foarte important și se aplică ultrasunet pentru diminuarea inflamației, proceduri care reduc durerea (curenți de medie și joasă frecvență) și unde de șoc.

Este foarte important ca pacientul sau pacienta să scadă în greutate, pentru a nu suprasolicita membrele inferioare, în acest caz călcâiele. De asemenea, se recomandă achizioționarea de pantofi comozi, cu toc ortopedic nu foarte înalt pentru femei (mai mic de 5 cm) și cu talpă moale. Nu sunt indicați balerinii și papucii cu talpă foarte subțire.

Este bine ca persoana respectivă să evite să meargă pe teren accidentat. În cazuri extreme (durerea foarte intensă, care nu trece la niciun fel de tratament și care durează de mult timp) se poate recurge la terapie Rontgen (iradiere). Este o procedură invazivă și este bine ca medicul și persoana respectivă să fi epuizat toate celelalte metode de tratament, să elimine toate contraindicațiile posibile și să se gândească de două ori înainte de a lua o decizie.