20 de militari vor fi instruiți de către DSVSA Buzău, pentru a interveni atunci când se va decide sacrificarea în masă a suinelor din zonele de protecție a focarelor

de Stiri Buzau Media
Sursa foto: ziare.com
Sursa foto: ziare.com

Creșterea numărului de cazuri de pestă porcină africană a determinat autoritățile buzoieni să ia măsura de a apela la Armată. Mai exact, în cadrul ședinței de astăzi a Centrului Local pentru Combaterea Bolilor. Directorul adjunct al Direcției Sanitar – Veterinare  Buzău, Ciprian Botezatu a declarat că dacă se va decide sacrificarea în masă a suinelor din zonele de protecție a focarelor, atunci va fi nevoie de sprijinul Armatei.

,,Prima propunere face referire la identificarea de către structurile județene responsabile din cadrul Ministerului Apărării Naționale a 20 de persoane care vor fi desemnate să sprijine eventuale acțiuni de ucidere preventivă , în termen de 7 zile calendaristice de la data prezentei. Criteriile de alegere a acestor persoane vor fi ghidate de următoarele considerente: să fie persoane care să ajute efectiv la uciderea porcilor și la sprijinirea activităților specifice, să nu dețină porci la adresa de domiciliu, urmând ca în 48 de ore după ce aceste persoane vor fi nominalizate, Direcția Sanitar – Veterinară, prin reprezentanți, va face instructajul acestui grup, acestei echipe în așa manieră încât dacă dacă se va ajunge la situația să se impună o astfel de măsură, să fim pregătiți, persoanalul să fie instruit  și toate acțiunile și activitățile să se desfășoare cu maximă promptitudine și operativitate”, a menționat Ciprian Botezatu.

          Pe de altă parte, în cadrul întâlnirii, directorul instituției a mai propus și implementare la nivel de județ a unei proceduri de lucru în ceea ce privește transporturile de porci care nu au documente justificative.  ,,A doua propunere este implementarea pe perioadă nedeterminată a unei proceduri de lucru la nivelul județului, prin care transporturile de porci vii identificați pe raza drumurilor publice din județul Buzău și care nu sunt însoțite de documente sanitar-veterinare legale vor fi dirijate cu însoțitori abilitați – vorbim aici despre lucrători din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție, Jandarmerie, Poliție Locală, etc, către sediul DSVSA Buzău, unde se va proceda la confiscarea, uciderea animalelor și incinerarea cadavrelor, ulterior cu dezinfectarea mijlocului de transport. Toate aceste acțiuni se vor desfășura pe cheltuiala transportatorului sau proprietarului de animale, fiind stabilite în anumita prevedere și anumite termene de achitare a contravalorii pentru aceste servicii”, a adăugat directorul adjunct al Direcției Sanitar – Veterinare Buzău. La rândul său, comandatul Diviziei 2 Infaterie Getica, generalul Gheorghiță Vlad a menționat că 20 de militari vor fi puși la dispoziția Direcției Sanitar – Veterinare Buzău, în momentul în care va fi declarată situația de urgență.

,,În conformitate cu hotărârea nr. 2 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, Ministerul Apărării Naționale are atribuții în acest sens și o să participăm la solicitatea prefectului în urma declarării situației de urgență cauzată de contaminarea cu virusul pestei porcine africane, pentru sprijinirea acțiunilor DSV-ului și nu pentru asomare, sau pentru incinerare, ci pentru sprijinirea transportării de la locul de asomare, către  la locul de incinerare a porcilor respectivi. Avem capabilitatea necesară pentru a aduce la bun sfârșit această misiune. Dacă situația impune, în baza solicitării dumneavoastră putem pune la dispoziție acei 20 de militari, cu mijloacele de transport necesare desfășurării misiunii”, a spus  generalul Gheorghiță Vlad.

Prefectul județului Buzău, Carmen Ichim a menționat că în cadrul ședinței CLCB se discută doar despre prevenție: ,,Nu s-a dat încă ordinul de sacrificare a suinelor în zonele de protecție. În momentul în care Direcția Sanitar-Veterinară ne va propune fundamentat această măsură, în acel moment îl vom da.” Coform ultimelor date ale DSV Buzău, la nivelul județului nostru, pesta porcină africană evoluează în 11 focare din exploatații non profesionale și o exploatație comercială de Tip A, declarate în 8 localități.

Știri despre: , ,