Angajatorii pot fi obligați în instanță să plătească despăgubiri morale însemnate salariaților din cauza condițiilor de muncă

de Stiri Buzau Media

Afectarea demnității umane și a celei profesionale ca urmare a ignorării obligațiilor de sănătate și securitate în muncă (SSM) dă dreptul salariaților să ceară inclusiv despăgubiri morale, dar care pentru angajator se pot traduce în sume semnificative de plată.        z  Într-un proces intentat angajatorului său, un procuror a obținut de curând în primă instanță peste 14.000 de euro despăgubiri morale și încă 400 de euro/lună, tot despăgubire morală, până când i se vor asigura efectiv condițiile de muncă conforme cu reglementările în vigoare. Hotărârea, care aparține Tribunalului București, este relevantă însă pentru toate categoriile de angajatori, fie ei din mediul public sau din mediul privat, menționează avocatnet.ro. Asta, pentru că reglementările se aplică tuturor.

          Legislația muncii de la noi le impune angajatorilor să le asigure angajaților securitatea și sănătatea în muncă. Pornind de la Codul muncii și ajungând la reglementări punctuale, specifice, cum e Legea nr. 319/2006 (Legea SSM), Hotărârea Guvernului nr. 1091/2006 privind cerințele minime de securitate și sănătate pentru locul de muncă, angajatorii trebuie să aibă în vedere că salariații nu pot lucra în condiții care să le pună în pericol viața, sănătatea fizică și psihică. Vorbim însă, în realitate, de puțin mai mult decât de condiții care să nu afecteze aceste aspecte. Vorbim inclusiv de demnitatea umană și cea profesională.

          Angajatul poate da în judecată entitatea pentru care lucrează și-i poate pretinde despăgubiri atât pentru prejudiciile materiale, cât și pentru cele morale. În Codul muncii, la capitolul privind răspunderea patrimonială, scrie că angajatorul e obligat să îl despăgubească pe salariatul lezat din culpa sa (a angajatorului), pentru prejudiciile materiale sau morale suferite în timpul îndeplinirii obligațiilor de serviciu sau în legătură cu serviciul.

          „Angajatorul este obligat, în temeiul normelor și principiilor răspunderii civile contractuale (reglementată în Codul civil – n.red.), să îl despăgubească pe salariat în situația în care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului în timpul îndeplinirii obligațiilor de serviciu sau în legătură cu serviciul”, scrie, mai exact, în Codul muncii. Mai departe, înțelegem că angajatul trebuie să-i ceară mai întâi angajatorului să-l despăgubească, iar apoi se poate adresa instanței.