Ce alte străzi din municipiul Buzău își vor schimba denumirea

de Stiri Buzau Media

Pentru şedinţa ordinară a Consiliului Local al Municipal din luna aprilie au fost iniţiate două proiecte de hotărâre cu caracter normativ. Este vorba despre proiectul de hotărâre privind schimbarea denumirii străzii „Sfântul Sava Gotul” în strada „12 aprilie 372″ din municipiul Buzău și cel privind schimbarea denumirii unor străzi din oraș. Această dată (12 aprilie 372) este strâns legată de Sfântul Mucenic Sava de la Buzău, pomenit în calendarul creştin ortodox la 12 aprilie. În anii 370-372, regele got Athanaric a dezlănţuit o masivă campanie de persecuţii împotriva creştinilor. În timpul sărbătorilor Sfintelor Paşti ale anului 372, ostaşii lui Athanaric au intrat în satul lui Sava şi l-au luat captiv pe acesta împreună cu preotul satului, Sansala.

Năvălitorii au încearcă să-i convingă să se lepede de credinţa în Hristos şi să se închine la idoli. Deşi tânăr, Sfântul Sava s-a dovedit dârz şi neînduplecat în mărturisirea credinţei creştine, fiind în cele din urmă osândit la moarte prin înecare în râul Musia (Buzăul de azi). Legându-i un lemn de gât, l-au aruncat în râu şi aşa s-a săvârşit Sfântul Mucenic Sava, la vârsta de 38 de ani. Martiriul său a avut loc la 12 aprilie 372. Moaştele Sfântului Sava au fost luate de creştini şi de preotul Sansala şi ascunse.

Cel de-al doilea proiect de hotărâre cu caracter normativ vizează schimbarea denumirii la 6 străzi din muncipiul Buzău. Mai exact, este vorba despre:

  • schimbarea denumirii „Aleea Parâng” în „Strada Pictor Adina-Paula Moscu”;
  • schimbarea denumirii unui tronson al „Străzii Șantierului”, delimitat de un alt tronson al aceleași străzi și strada Depoului în „Strada Diplomat Vespasian V. Pella”;
  • schimbarea denumirii „ Fundătura Școalei” în „Aleea Constantin C. Sărățeanu”;
  • schimbarea denumirii „Strada Tunel” în „Strada Constantin Giurescu”;
  • schimbarea denumirii „ Fundătura Viilor ” în „Aleea Emil P. Teodoru”;
  • schimbarea denumirii „ Aleea Chiristigii ” în „ Aleea Radu cel Mare”.

Pe străzile respective, au fost identificate 11 sedii sociale și sedii secundare pentru persoane juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale. Măsura de redenumire a acestor străzi cu numele unor români care și-au dedicat existența pentru a scrie istoria României are drept scop și menținerea vie a memoriei lor, pentru a inspira generațiile viitoare. Așadar, Adina–Paula Moscu (1908 – 1979) a fost o pictoriţă de origine buzoiană, graficiană de șevalet, de viziune realist-clasică, premiată cu Premiul Conte la Salonul de toamnă din Paris și cu Premiul de Stat(1951); Vespasian V. Pella (1897 – 1952), a fost un jurist buzoian, fondator al dreptului internaţional, doctor al Facultății de Drept din Paris(1920), profesor la Academia de Drept Internațional de la Haga (1926-1939), președinte al Comisiunii Juridice și Constituționale al Societății Națiunilor(1938).

Buzoianul Constantin C. Sărățeanu (1862-1935)  a fost regent al minorului rege Mihai I (9 octombrie 1929 – 8 iunie 1930), secretar general la Ministerului Justiției (1903), ministru de Interne în guvernul Averescu, vicepreședinte al Societății de Istorie (1908), care pe lângă cariera politică și activitatea în magistratură, s-a consacrat și studiilor juridice; Constantin Giurescu (1875-1918), buzoian, licențiat în istorie și geografie, conferențiar la Facultatea de litere, doctor în litere, București, membru activ al Academiei Române, secretar general al Ministerului de Instrucție, director al serviciului Arhivelor din Ministerul de Externe.

Emil P. Teodoru a fost primar al oraşului Buzău (1899–1901), prefect al județului Buzău(1891), licențiat în drept, ofițer al ordinului Steaua Romăniei și comandor al ordinului Coroana României. Despre Radu cel Mare știm că a fost domnitor al Ţării Româneşti (1495–1508), care a reorganizat Mitropolia Munteniei, creând primele două episcopii: Episcopia Buzăului şi Episcopia Râmnicu Vâlcea, în anul 1502.

Persoanele fizice şi juridice interesate pot consulta proiectele de hotărâre pe site-ul autorităţii publice locale, la adresa www.primariabuzau.ro şi la avizierul primăriei. Propunerile, sugestiile sau opiniile cu privire la proiectul de hotărâre menţionat mai sus pot fi depuse la sediul Primăriei Buzău, la Ghişeul Unic, până cel târziu 12 aprilie 2019, la Petronela Jipa responsabilă pentru relaţia cu societatea civilă.