Ce valori ar trebui să-i învățăm pe copiii preșcolari?

de Stiri Buzau Media

lectii-scris-copiiDe multe ori îi considerăm pe copiii preșcolari încă prea mici pentru a-i învăța o serie de valori, însă, e bine de știut că, cu cât începem mai devreme, cu atât este mai bine. Iata o listă cu 5 valori pe care orice copil ajuns la vârsta de 5 ani ar trebui să le cunoască, precum și modalitățile de a le pune în aplicare de către copii.

DRAGOSTEA – copiii au nevoie să li se arate că sunt iubiți, pentru ei dragostea părinților și a familiei este cea mai importantă. De aceea, se recomandă ca în fiecare zi să ne arătăm iubirea față de ei, atât verbal, cât și prin diferite gesturi și acțiuni. Arătați semne de afecțiune între membrii familiei, îmbrățișați-vă des, spuneți „Te iubesc!”, iar copilul va învăța și el, la rândul lui, să își exprime sentimentele și emoțiile.

Într-o astfel de familie, copilul se va simți în siguranță, va crește într-un mediu stabil, va deveni încrezător și se va crea sentimentul adevărat de apartenență. Așa că, nu vă sfiiți în exprimarea dragostei față de copii, căci așa îi vom ajuta și pe ei să fie, la rândul lor, la fel, vor învăța să se deschidă, să comunice mai bine, să vă îmbrățișeze mai des, să fie mai empatici, să dăruiască mai mult etc.

ONESTITATEA – sau capacitatea de a spune adevărul, de a fi sincer. Datoria noastră este să îi ajutăm pe copiii noștri să ne spună de fiecare dată adevărul, iar calea cea mai bună este să le fim exemplu, să fim noi persoane care prețuiesc adevărul, care nu încearcă să ascundă anumite lucruri, din diverse motive.

O altă modalitate prin care putem să îi ajutăm să fie onești este modul în care reacționăm noi în cazul în care aflăm că ei nu au fost sinceri cu noi: să nu exagerăm cu reacțiile noastre, pentru că, astfel, se vor intimida și vor face tot posibilul ca data viitoare să nu mai aflăm. Trebuie să îi ajutăm să găsească modalități prin care să ne spună adevărul, să îi încurajăm, să comunicăm cu ei, să fim deschiși pentru ei.

Dacă ne păstrăm calmul în astfel de situații, copiii vor deveni încrezători atât în ei (vor învăța să fie sinceri și onești), cât și în noi, ca părinți, deoarece am știut cum să reacționăm.

De asemenea, să îi învățăm pe copii să aprecieze adevărul, chiar daca a fi sincer nu este întotdeauna ușor și confortabil.

DETERMINAREA – sau hotărârea este o altă valoare pe care ar trebui să o insuflăm copiilor de la o vârstă cât mai fragedă. Modalitatea cea mai simplă este aceea de a evita lauda excesivă și de a oferi copiilor o părere corectă, comunicată într-o manieră delicată și încurajatoare. De asemenea, pentru a le dezvolta hotărârea ar trebui să îi încurajăm să facă și lucrurile care nu le sunt la îndemână și apoi să le arătăm sprijinul nostru pentru faptul că au luat inițiativa.

De exemplu, dacă avem un copil mai timid și mai retras îl putem încuraja să vorbească și cu alți copii de vârsta lui atunci când merge în parc sau când suntem la o petrecere aniversară a vreunui coleg, chiar dacă acest lucru îl face să se simtă un pic temător.

Este foarte important să ne încurajăm copiii să învețe încă de mici să iasă din zona lor de confort, pentru că astfel vor deveni adulți siguri, fără teama de a comunica și de a lua inițiativa. Să îi felicităm atunci când reușesc să îndeplinească ceva dificil, să le fim alături și să îi încurajăm să încerce până când au depășit „obstacolul”.

DREPTATEA – atunci când copilul face greșeli, când strică jucăria unui alt copil sau deranjează din joacă pe un altul, atunci este momentul să intervenim și să îl ajutăm să își dea seama că acțiunea sa nu este una corectă și să îl învățăm să își ceară scuze, să remedieze situația, să îl determinăm să se gândească la ceea ce a făcut și să fie corect și drept în comportamentul său. De noi depinde ca și copilul să conștientizeze că atunci când greșește, nu este suficient doar să spună „îmi pare rău”, ci este nevoie să compenseze și să învețe să trateze în mod corect pe toată lumea.

ATENȚIA îndreptată către sentimentele celorlați – să îi învățăm pe cei mici să se gândească și să devină conștienți că faptele lor pot avea consecințe negative față de alte persoane. În timp, ei și vor da singuri seama că ,dacă, de exemplu, vor spune ceva frumos la adresa mamei, vor obține o reacție pozitivă, de mulțumire, când vor ajuta un alt copil, vor observa că acesta se va comporta și el, la rândul lui ,mai frumos.

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns