De la 1 iunie, contestațiile fiscale vor fi soluționate de MFP, nu de ANAF

de Stiri Buzau Media
Sursa foto:ansc.md

Contestațiile făcute de firme și persoanele fizice autorizate în legătură cu creanțele și actele fiscale vor fi soluționate, începând cu data de 1 iunie 2019, de către Ministerul Finanțelor Publice (MFP), nu de către Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). Intenția este inclusă într-un proiect de act normativ lansat marți în dezbatere publică și este văzută cu ochi buni de către reprezentanții mediului de afaceri, care consideră că astfel procedura va fi cu adevărat obiectivă.

Sursa foto:ansc.md

Contestațiile fiscale ale contribuabililor urmează să fie soluționate la nivelul MFP, nu la nivelul ANAF, cum se întâmplă acum, reiese dintr-un proiect de ordonanță de urgență lansat marți în dezbatere publică pe site-ul ministerului. În acest fel, autoritățile vor să răspundă unei solicitări a mediului de afaceri, măsura urmând să se aplice de la 1 iunie 2019. Conform documentului publicat marți, „contestațiile formulate împotriva titlurilor de creanță precum și împotriva altor acte administrative fiscale emise de organul fiscal central se soluționează de către structura specializată de soluționare a contestațiilor din cadrul Ministerului Finanțelor Publice”. Această măsură a fost anunțată de autorități încă de la începutul anului 2019. „Transferul activității de soluționare a contestațiilor de la Agenția Fiscală la Ministerul Finanțelor. E un subiect care, de fapt, a fost semnalat de mai multă vreme de mediul de afaceri, în sensul că plasarea structurii de soluționare a contestațiilor în structurile de administrare fiscală nu-i conferă o suficientă independență și e necesar să o ducem pe un alt palier, tocmai pentru a da încredere contribuabilului că demersul lui, contestația lui va fi tratată într-o manieră total independentă și va fi tratată tocmai de cei care au elaborat legislația și care sunt mai aproape de sensul pe care au vrut să îl dea unei prevederi sau alteia”, a declarat Doru Dudaș, director general în cadrul MFP, la conferința anuală de fiscalitate PwC România, susținută luna trecută.

Problema obiectivității este adusă în discuție inclusiv în nota de fundamentare a proiectului de ordonanță de urgență. Acolo scrie că Fiscul este în situația de a soluționa contestații pentru actele pe care tot acesta le emite, astfel că este greu să vorbim de imparțialitate.  „ANAF se află în poziția de a impune atât sarcina fiscală ce revine fiecărui contribuabil, cât și sarcina de a-și cenzura propriile decizii de impunere sau acte emise în procedurile de  stabilire a creanțelor fiscale, ceea ce nu asigură o anumită imparțialitate decizională în ceea ce privește judecarea contestațiilor formulate de contribuabili împotriva actelor administrativ-fiscale emise de către aparatul ANAF. Totodată, trebuie subliniat faptul că pentru anumite acte administrativ-fiscale, altele decât titlurile de creanță fiscală (de exemplu, decizia de respingere a cererii de eșalonare, decizia de suspendare a inspecției fiscale, decizia de declarare a inactivității), contestațiile se soluționează chiar de către structura (compartimentul, serviciul) care a emis actul administrativ-fiscal”, scrie în nota de fundamentare. Mai mulți specialiști au lăudat recent la evenimentele de fiscalitate această intenție a MFP, considerându-se, în esență, că mutarea soluționării contestațiilor va aduce, cu adevărat, obiectivitate procedurii.

„Contestația fiscală se întoarce acasă. Direcția generală de soluționare a contestațiilor va fi mutată în cadrul Ministerul de Finanțe. Un lucru absolut normal, se creează astfel măcar o prezumție de obiectivitate mult mai mare a organului de soluționare, care acum este încadrat în cadrul aceluiași organ care face impunerea”, a precizat în februarie 2019 Emanuel Băncilă, partener, litigii și dispute fiscale, Radu și Asociații | EY Law, în conferința anuală TaxEU Forum. Așadar, contestațiile fiscale vor fi soluționate de MFP începând cu data de 1 iunie 2019, regula urmând să fie valabilă inclusiv pentru contestațiile aflate în curs de soluționare la acea dată. Asta înseamnă că MFP va prelua inclusiv personalul ANAF care se ocupă acum de soluționarea contestațiilor.

Atenție! Proiectul de OUG nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial.