Farmaciile care vând medicamente prea scumpe vor risca amenzi de până la 100.000 de lei

Practicarea unor prețuri mai mari decât cele aprobate oficial va putea aduce farmaciilor nu doar amenzi greu de suportat, ci și riscul anulării autorizațiilor de funcționare, potrivit unui proiect normativ aflat de puțin timp în dezbatere publică.

Mai multe modificări privind funcționarea farmaciilor vor fi aduse curând de Proiectul de Ordonanță de Guvern pentru modificarea și completarea Legii farmaciei nr. 266/2008, pus săptămâna aceasta în dezbatere la Ministerul Sănătății. Acestea se vor putea aplica numai după ce sunt aprobate de Executiv și publicate în Monitorul Oficial. „Constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 50.000 lei la 100.000 lei și anularea autorizației de funcționare, următoarele fapte: a) eliberarea de medicamente de către unitatea farmaceutică în lipsa aprobării preţului de producător de către Ministerul Sănătății, în conformitate cu prevederile legale, cu excepția situației neaprobării prețului în termenul legal; b) practicarea de către unitățile farmaceutice a unor prețuri cu amănuntul mai mari decât cele aprobate de către Ministerul Sănătăţii”, scrie, mai exact, în proiectul de ordonanță.

O farmacie care va vinde medicamentele la prețuri mai mari decât cele aprobate de minister vor risca amenzi între 50.000 și 100.000 de lei, dar și anularea autorizației de funcționare. Conform proiectului însă, amenzile se vor putea aplica abia după 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial a acestor modificări legislative. Farmaciile vor putea să vândă medicamentele numai după ce ministerul aprobă prețul de producător, cu excepția situației când se trece peste termenul-limită în care prețurile ar fi trebuit aprobate. În acest din urmă caz, farmaciile vor putea vinde fără să riște sancțiunile.

          Atenție! Proiectul de OG nu se aplică momentan. Acesta trebuie aprobat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial ca să intre în vigoare.

Sursa: avocatnet.ro
S-AR PUTEA SĂ TE INTERESEZE: