Perfecționarea profesorilor de limba franceză, prin ateliere de formare organizate în parteneriat cu instituții internaționale

de Stiri Buzau Media

Inspectoratul Școlar Județean și Centrul Cultural Francofon Buzău, în parteneriat cu Delegația Generală Wallonie Bruxelles la București și Institutul Francez din România au organizat, în premieră, activități de perfecționare a profesorilor de limba franceză în cadrul cercurilor metodice pentru primul semestru din anul școlar 2018-2019. Vineri, 9 noiembrie 2018, cei peste 60 de profesori de limba franceză din județul Buzău au fost primiți de către Eric POPPE, delegatul general al Delegației Generale Wallonie Bruxelles, la Sala oglizilor de la Muzeul Național de Artă al României. În prima parte a acestei reuniuni, Eric POPPE a coordonat atelierul de formare „Cultură și civilizație francofonă în Belgia”.

Cu această ocazie, au fost prezentate informații privind istoria și evoluția Belgiei către un stat federal, evidențiindu-se particularitățile administrative și culturale pentru regiunea Wallonie din Belgia. De asemenea, Eric POPPE a precizat competențele federale (afaceri externe, apărare, securitate publică și justiție, securitate socială și dreptul de muncă, energie nucleară), pe cele regionale (amenajarea teritoriului, mediul înconjurător, transporturi, politici economice, agricultură, cercetare si relații internaționale în aceste domenii) și pe cele ale comunităților (cultură, educație și formare profesională, sănătate, protecție socială, cercetare și relații internaționale în aceste domenii).

A doua parte a prezentării a vizat îmbogățirea competențelor profesorilor de limba franceză cu privire la rolul Delegației Wallonie Bruxelles în domeniul francofoniei.  Arta grafică francofonă din Wallonie-Bruxelles a fost descoperită și admirată de profesorii buzoieni în timpul vizitării expoziției „Cobra et Cie”, organizată de Muzeul Național de Artă al României în colaborare cu Delegația Generală Walonie Bruxelles și Centrul Gravurii și al Imaginii Imprimate, La Louvière. Născută din inițiativa a cinci artiști din Copenhaga, Bruxelles și Amsterdam (de unde și acronimul CoBrA), gruparea a reușit să se impună rapid prin ideile novatoare și abordarea experimentalistă.

         Cel de-al doilea atelier de formare propus profesorilor de limba franceză din județul Buzău s-a desfășurat la Institutul Francez din București, sala Elvire Popesco, fiind coordonat de către  Ruxandra BOITAN, reponsabilă de acreditări și examene la această instituție internațională. Tema atelierului de formare  a avut ca scop perfecționarea profesorilor în domeniul  evaluării competențelor elevilor de comunicare orală în limba franceză, element important în procesul de învățământ. Pornind de la noțiuni de bază referitoare la Cadrul European Comun de Referință pentru Limbi, Ruxandra Boitan a prezentat strategii și metode de evaluare formativă, prin utilizarea unor materiale didactice diverse, puse la dispoziție de Institutul Francez din România.

Pentru a completa informațiile și pentru documentare științifică și didactică, profesorii au vizitat și mediateca acestei instituții internaționale. Aceste ateliere de formare, prin parteneriate cu instituțiile internaționale care promovează studiului limbii franceze în România, demonstrează interesul din ce în ce mai mare al profesorilor de limba franceză din județul Buzău de a-și diversifica  activitățile de perfecționare, cât și deschiderea evidentă a acestor instituții pentru asemenea proiecte de formare.

Promovarea proiectelor francofone organizate de comunitatea buzoiană s-a realizat și prin emisiunea „La Roumanie en français”, la RFI Romînia, moderată de Nicolas Don, unde inspectorul școlar de limbi romanice a participat pe 9 noiembrie pentru a prezenta actuale și viitoare  parteneriate locale și internaționale prin care Buzăul s-a remarcat pe harta francofoniei în României.