Președintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu: ”Legea achizițiilor publice, o lege antiromânească”

Achizițiile publice reprezintă un aspect esențial al investițiilor publice. Vorbim despre stimularea dezvoltării economice si dinamizarea pieței. De asemenea, achizițiile publice oferă oportunități pentru întreprinderi, încurajând astfel investițiile private și contribuind în mod concret la creșterea economică și la crearea de locuri de muncă. Totuși, actuala lege a achizițiilor publice este greoaie în promovarea proiectelor, care presupun absorbţia de fonduri europene. Din cauza procedurilor, a contestaţiilor, a modului în care este făcută legislaţia, durează mulți ani până când autoritățile locale sau județene pot da ordinul de începere a proiectului respectiv. Președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu a menționat, în cadrul conferinței de presă organizată luni, cu ocazia semnării contractului de finanțare pentru  reabilitarea clădirii Bibliotecii Județene ”Vasile Voiculescu”, că și Buzăul are aceleași probleme.

Licitațiile durează. Asta este legea în România, pentru că am făcut lobby la tot ce înseamnă parlamentari, pentru că legile acolo se fac. Practic, menirea Parlamentului este să facă legi, nu altceva. Eu sper ca măcar în 12-lea ceas, parlamentarii, indiferent de spectrul politic, că sunt de la alianța PSD-ALDE, că sunt din alte partide, să înțeleagă că Legea achizițiilor publice este o lege antiromânească, pentru că nu ne ajută absolut la nimic. Dacă vrem să aducem bani din Europa, trebuie să simplificăm coerent această lege, așa cum au făcut toate țările, care au reușit să aibă un grad de absorbție ridicat. Vezi Polonia, Cehia sau alte țări. (...) Este o poveste care nu este a noastră, ci a altora. O frică față de o anumită instituție. Nu trebuie să ne fie frică, pentru că fiecare instituție își are rolul în societate. S-a creat așa o fobie, atât la angajații din administrație, cât și la parlamentari că nu știu ce se-ntâmplă dacă nu ne complicăm viața. Eu transmit tuturor că, legea este complicată sau mai puțin complicată, iar dacă cineva a greșit, tot acolo va ajunge.

Petre Emanoil Neagu președinte Consiliul Județean Buzău

Neagu a mai menționat că în ciuda legii greoaie, Consiliul Județean a reușit totuși să implementeze unele proiecte.

Într-adevăr sunt probleme, din cauza acestei legi, dar bineînțeles că pașii trebuie urmați coerent. Așa cum Consiliul Județean și-a luat angajamentul, după o grămadă de timp, să se realizeze Podul de la Vadu Pașii, chiar dacă a durat, pentru că asta este legea, lucrurile trebuie făcute temeinic, această lucrare se va efectua și sper ca la sfârșitul anului sau anul viitor să putem avea acel pod care, poate deveni strategic.

Petre Emanoil Neagu președinte Consiliului Județean Buzău

Reabilitarea DJ203K de la Mărăcineni, unde trebuie extins pe două benzi până la Podu Muncii, este întârziată din cauza aceleiași legi a achizițiilor publice, după cum menționează președintele Consiliului Județean Buzău.

Tot vorbim despre 203K. Nu este practic vina nimănui. Într-adevăr, peste o lună sau două vor începe lucrările. Credeți că noi cei de la Consiliul Județean, parlamentarii sau cetățenii nu am vrea să-l începem mâine? Ba da, dar trebuie să terminăm procedura. Eu cred că se va termina cu siguranță, pentru că totul are un început și un sfârșit. Trebuie să le mulțumesc angajaților din Consiliul Județean pentru că începând de la Direcția Tehnică de la Drumuri, de la cei care se ocupă de fonduri europene, chiar au făcut eforturi fantastice. În ultima vreme avem proiecte și mă mândresc cu echipa, eu știu consilierii – că sunt de la PNL, PSD, cu echipa de vicepreședinți, directori și așa mai departe. În momentul în care vom pleca – pentru că funcțiile sunt efemere – o vom face cu fruntea sus. De ce? Pentru că vom lăsa acest județ cu proiecte care se vor implementa, că vor dura 4 luni, licitația pe Brătianu (fostul spital Brătianu, de pe Bdul. N. Bălcescu n.red), Biblioteca Județeană, Spitalul Județean, drumurile județene, toate acestea sunt cu finanțare certă și cetățenii, chiar dacă astăzi ne critică, peste 2-3 ani, într-adevăr vor avea infrastructură la nivelul civilizației. (...) Poate că există o neliniște de ce se lucrează într-o parte a județului și nu în alta. Noi am luat o hotărâre la nivel de județ - dacă am intrat într-o zonă, cât de cât nu mai plecăm de acolo, până când se rezolvă problema, pentru că altfel nu o să rezolvăm niciodată, nimic.

Petre Emanoil Neagu președinte Consiliului Județean Buzău

 

S-AR PUTEA SĂ TE INTERESEZE:
Close