Preţurile furnizării în regim reglementat la gaze şi energie rămân îngheţate la nivelurile de acum, până în 2022

de Stiri Buzau Media

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei anunță prin intermediul unei adrese că prevederile OUG 114/2018 –  privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termen-, coroborate cu legislația secundară emisă de Autoritate în aplicarea acesteia, nu vor conduce la creșteri de prețuri la energia electrică și gazele naturale furnizate  clienților finali casnici care optează pentru furnizarea în regim reglementat. Prin urmare, preţurile furnizării în regim reglementat la gaze şi energie rămân îngheţate la nivelurile de acum, până în 2022.  Mai exact, în perioada 01.03.2019 – 28.07.2022 – pentru energia electrică și în perioada 01.01.2019 – 28.02.2022 – pentru gazele naturale. ,,În ceea ce privește clienții finali casnici de energie electrică și gaze naturale care au uzat de dreptul de eligibilitate,  Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei a pus la dispoziția acestora mai multe facilități menite să-i protejeze împotriva unor posibile practici comerciale incorecte:

câte un instrument de comparare a preturilor/ofertelor-tip, destinat tuturor clienților finali care sunt interesați să-și aleagă sau să-și schimbe furnizorul de energie electrică și/sau gaze naturale din piața concurențială, al căror scop este sa permită compararea preţurilor de furnizare şi a condiţiilor oferite de furnizori, înainte de a alege un anume furnizor sau o anume ofertă-tip.

posibilitatea de a reveni din piața concurențială pe piața reglementată, în situația în care consideră că este mai avantajos”, anunță ANRE.

La energie electrică – în prezent, clientul casnic de energie electrică care dorește să revină din piața concurențială la serviciul universal se va adresa furnizorilor de ultima instanță din zona sa de rețea, având asigurat prețul avizat de ANRE.

La gaze naturale – clientul casnic are dreptul să revină la furnizarea reglementată și se poate adresa furnizorului care are această obligaţie, în vederea încheierii unui contract aferent furnizării gazelor naturale în regim reglementat la preţul de furnizare aprobat de ANRE. Pentru a afla care este furnizorul de gaze naturale care are obligaţia să îi asigure furnizarea gazelor naturale în regim reglementat, clientul casnic se poate adresa furnizorului actual, care are obligaţia să îl informeze în acest sens.

Preţurile la care se realizează furnizarea gazelor naturale în regim reglementat sunt aprobate de ANRE, diferenţiat pentru fiecare furnizor si pentru fiecare categorie de clienţi stabilită în funcţie de modul de racordare la un obiectiv din sectorul gazelor naturale şi de consumul anual, şi sunt publicate de către fiecare furnizor pe pagina proprie de internet.