Primarii și viceprimarii nu vor primi indemnizații speciale după ce se pensionează

de Stiri Buzau Media

Primarii și viceprimarii, alături de președinții și vicepreședinții de consiliu județean, nu vor primi indemnizații speciale după ce vor ieși la pensie, deoarece proiectul de act normativ care prevedea acest lucru a fost respins miercuri definitiv de Parlament. Practic, acești bani urmau să se dea în plus față de pensiile la care aleșii locali oricum ar fi avut dreptul.

Este vorba de Proiectul de lege privind Codul administrativ al României, care a fost respins definitiv miercuri, de Parlament, în urma unei decizii de neconstituționalitate.  Cei care au fost aleși primari, viceprimari, președinți sau vicepreședinți de consiliu județean urmau să primească o indemnizație specială după ce ieșeau la pensie, în plus față de pensie, scrie avocatnet.ro. Concret, proiectul viza persoanele alese începând cu anul 1992, în condițiile în care această indemnizație nu există în prezent. ,,Persoanele alese începând cu anul 1992 de către cetățeni, prin vot universal, egal, direct, secret, respectiv prin vot secret indirect și liber exprimat, care au exercitat funcții de autoritate executivă, respectiv primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții consiliilor județene (…), au dreptul, la încetarea mandatului, la o indemnizație lunară pentru limită de vârstă”, scria în propunerea legislativă.

Indemnizația specială urma să se acorde aleșilor locali de la data la care li se acorda pensia pentru limită de vârstă, însă nu înainte să le înceteze mandatul aflat în derulare. În esență, indemnizația urma să se cumuleze cu orice pensie acordată în sistemul public sau în alte sisteme de pensii (de exemplu, cel al pensiilor militare). Aleșii condamnați definitiv pentru infracțiuni de corupție, comise ca primari, viceprimari, președinți sau vicepreședinți de consiliu județean nu ar fi putut să ceară indemnizația specială.

Referitor la cuantumul efectiv, proiectul prevedea că acesta „se acordă în limita a 3 mandate și se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,40 % din indemnizația brută lunară aflată în plată”. Totodată, indemnizația urma să fie taxată cu impozit (10%) și contribuție la sănătate (10%). Lucrurile nu erau tocmai clare în proiectul de lege, însă acolo scria că Guvernul urma să emită o hotărâre cu reguli suplimentare privind modul în care s-ar fi acordat indemnizația specială pentru aleșii locali. Cererile pentru indemnizație urmau să se depună acolo unde au fost exercitate mandatele de aleși locali, iar indemnizațiile speciale urmau să se acorde din bugetul statului.

Atenție! Propunerea legislativă privind Codul administrativ al României NU se va aplica. Din moment ce aceasta a fost respinsă de ambele Camere parlamentare, și-a încheiat traseul legislativ și nu va ajunge să intre în vigoare.

Știri despre: , ,