Primarul Constantin Toma: ,,Buzău – viitor centru național al economiei circulare”

de Stiri Buzau Media

În Amfiteatrul Aula Magna din cadrul Academiei de Studii Economice București a avut loc marți, conferința cu tema ,,Mecanisme de raportări şi decontări privind îndeplinirea obiectivelor de valorificare a deşeurilor din ambalaje conform OUG 74/2018”. Dezbaterea a fost una esenţială pentru clarificarea şi identificarea unui mod de lucru între toţi actorii de pe lanţul de gestionare a deşeurilor de ambalaje. Pe lista temelor discutate s-au aflat fluxul deşeurilor şi finanţarea colectării separate la nivelul UAT-urilor, costurile producătorilor pentru gestiunea deşeurilor de ambalaje şi perspectiva realizării ţintelor de reciclare din România.

La întâlnire au fost prezenți reprezentanți ai autorităților centrale – Ministerul Mediului, Ministerul Economiei, Reprezentanți ai Comisiilor de Mediu din Camera Deputaților și Senat, Administrația Fondului pentru Mediu, Garda Națională de Mediu, Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC), Consiliul Concurenței; reprezentanți ai mediului de afaceri reciclatori, colectori, operatori de salubritate, agenți economici care pun pe piață produse ambalate sau organizații de transfer de responsabilitate, precum și reprezentanți ai autorităților locale – Consilii Județene, Federația Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară și primării.

În contextul în care în cadrul Planului de dezvoltare a municipiului Buzău administrația locală și-a propus ca obiectiv în domeniul economic, ca orașul nostru să devină centrul național al economiei, la conferință a fost prezent și primarul municipiului Buzău, Constantin Toma. Economia circulară este un model de producție și consum care implică partajarea, reutilizarea, renovarea și reciclarea produselor existente cât mai mult posibil. Orice deșeu care se produce în acest sistem este considerat materie primă pentru un alt ciclu de producție.

,,La Buzău avem șansa să avem două grupuri de firme, unul din Taiwan- Green Grup- în care intră și Romcarbonul și RER-ul- grup din Germania care activează cu succes în domeniul economiei circulare. S-a vorbit în această conferință despre lucrurile bune și mai puțin bune din acest domeniu din România.

Printr-un plan bine definit și cu ajutorul buzoienilor și al tuturor firmelor care activează în Buzău, putem deveni un oraș curat și mult mai eficient decât până acum. Începând cu acest an vom derula multe proiecte care să ne ducă la atingerea acestui obiectiv”, a menționat Constantin Toma.

Economia circulară este noua strategie de afaceri care permite un consum mai rațional al materiilor prime, regândirea pe baze ecologice a produselor și serviciilor, crearea unor noi modele de afaceri sustenabile și, nu în ultimul rând, prevenirea și minimizarea pierderilor și a deșeurilor. Ca stat membru al Uniunii Europene, România are de îndeplinit un obiectiv de 50% pentru reciclarea deșeurilor municipale până în anul 2020. În contextul recentelor modificări legislative, este necesară evaluarea noii piețe de reciclare a deșeurilor din România și reorganizarea resurselor pentru reciclare.

Schimbările introduse în circuitul efectiv al deșeurilor, alături de investițiile în infrastructura de colectare, în educarea publicului, în monitorizarea și îmbunătățirea colectării separate – toate sunt costuri care vor trebui recuperate. Investițiile publice vor trebui suplimentate cu investiții din partea operatorilor, care se vor reflecta, mai departe, în costurile acestor servicii. Reglementările recente alocă un rol mai important autorităților publice locale în circuitul deșeurilor provenite de la gospodării. Acest rol se materializează în noi responsabilități și activități pe care acestea trebuie să le desfășoare, atât în ceea ce privește costurile și decontările acestor servicii, cât și manipularea efectivă a deșeurilor.