S-a închis și al treilea focar de PPA, din județul Buzău! Patru porci-santinelă au fost introduși la două gospodării din localitatea Amara

de Stiri Buzau Media

Centrul Local pentru Combaterea Bolilor Buzău, convocat luni de prefectul județului Buzău, Carmen Ichim, a adoptat cu unanimitate de voturi hotărârea privind închiderea focarelor de pestă porcină africană din localitățile Pănătău, Lunca (Pătârlagele) și Puiești, după aplicarea tuturor măsurilor prevăzute de procedurile ANSVSA. La această dată, Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în două  localități din județ, respectiv Beceni și Amara, cu un număr de 4 focare (dintre care 3 în exploatații nonprofesinale) și un caz la mistreț. În total, la nivelul județului au fost eliminați 97 de porci afectați de boală.  ,,Avem vești foarte bune că 3 focare din cele 7 au fost închise Pănătău, Lunca (Pătârlagele) și Puiești. Este o realizare pentru județul Buzău și încă odată se confirmă că nu noi suntem cei vinovați, locuitori ai județului Buzău, ci asta a fost adusă printr-o neatenție, o neglijență în judeul Buzău. (…) Totodeauna trebuie să ne fie teamă atâta timp în județele limitrofe există în continuare pericolul de Pestă Porcină Africană, dar dacă gospodarii din județul Buzău și-au luat măsuri de precauție și prevenție este bine”, a menționat prefectul Carmen Ichim.

Vineri, 14 decembrie, au fost introduși porcii santinelă la nivelul celor două exploatații nonprofesionale din localitatea Amara, comuna Balta Albă. Porcii-santinelă – în număr de 4 (patru) repartizaţi câte 2 (doi), în cele două exploatații nonprofesionale -,vor fi cazați pentru o perioadă de cel puțin 45 de zile, respectiv până pe 29 ianuarie 2019. Ulterior, urmează să fie recoltate probe de sânge pentru depistarea prezenţei anticorpilor, în conformitate cu prevederile manualului de diagnostic. Niciun porc nu poate părăsi exploataţia înainte de cunoaşterea rezultatelor negativ eale examenelor serologice. În cazul în care nici unul dintre porci nu a produs anticorpi contra virusului pestei porcine africane, se poate realiza repopularea completă a exploatațiilor mentionate mai sus și respectiv vor fi ridicate toate restricțiile sanitar veterinare.

Până luni, 17decembrie, au fost despăgubiți doi proprietari din județul Buzău, valoarea totală a plăților fiind de 3.300 de lei. Prezenţa virusului PPA în ţara noastră a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare. Evoluţia bolii este în permanent monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe. Direcția Sanitar Veterinară Buzău solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar, administrației locale (UAT) sau DSVSA judeţeană. Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.

Știri despre: , , ,