Săptămâna în care Eroii nu sunt uitați la Buzău

de Stiri Buzau Media
Sursa foto:Divizia 2 Infanterie "Getica"
Sursa foto:Divizia 2 Infanterie „Getica”

În acest an, al Centenarului Marii Uniri, Primăria Buzău a organizat o serie de evenimente, însă cel mai important este în mod cert, cel pregătit alături de Divizia 2 Infanterie Getica  – Ziua Eroilor. Programul manifestărilor a fost stabilit în amănunt, nefiind omis vreun detaliu. În centrul activităților din această săptămână se află comemorarea celor peste 10.000 de eroi îngropați în Cimitirul Eroilor din municipiu, dintre care peste 7.800 sunt ostași necunoscuți. Autorităţi ale statului, oficiali militari din țară şi din străinătate au fost invitați în 17 mai la Buzău, cu ocazia ceremoniei de reinaugurare a acestui cimitir.

,,Avem aici eroi inclusiv de la Războiul de Independență din 1877, avem eroi din al doilea Război Balcanic de la 1913, avem o mulțime de eroi din Primul Război Mondial, peste 10.000, la care se adaugă peste 7.000 de eroi necunoscuți. De asemenea, avem eroi din Al Doilea Război Mondial, avem eroi de la Revoluția din 1989, și, din păcate, avem și eroii zilelor noastre, din Afganistan”, ne-a declarat primarul municipiului Buzău, Constantin Toma.

V-ați întrebat însă care este istoria Cimitirului Eroilor din Buzău? Ei bine aflați că povestea sa este una extraordinară. Și am aflat-o de la comandorul în rezervă și doctor în istorie, Marius Nicoară: ,,Întâi s-a făcut Biserica Eroilor și  ulterior, deoarece foarte multe morminte de eroi de pe teritoriul județului Buzău erau într-un stadiu avansat de degradare, s-a luat hotărârea ca, odată cu constituirea Cultului Eroilor, să se constituie un cimitir de onoare. În județul Buzău au avut loc nenumărate lupte și atunci sunt foarte mulți eroi care au fost luați din cimitirele în care ei au fost atunci așezați pe timpul luptelor și strânși în acest cimitir de onoare. A fost un ceremonial foarte frumos, din care din fiecare sat erau scoși,  preoții așteptau, se făceau slujbe și din localitate în localitate au fost aduși la Biserica Eroilor. A fost impresionant. Interesant este că printre voluntari au fost foarte mulți copii care au participa la vremea respectivă. Oasele erau spălate, reașezate și reînhumate iar în final, inaugurarea cimitirului a fost făcută pe 8 octombrie 1931, în prezența Regelui Carol al II-lea, a primului ministru Nicolae Iorga, dar și a întregii echipe guvernamentale și parlamentare, dar și a oficialităților locale din acea perioadă”.

Sursa foto:Divizia 2 Infanterie Getica

În cadrul manifestărilor dedicate Zilei Eroilor va fi inaugurată o expoziţie de fotografii stradală, unică în România, care surprind momente istorice, multe dintre acestea fiind legate de municipiul şi judeţul Buzău.Sunt 144 de panouri cu dimensiuni impresionante, de trei metri pe 1 metru și 80 de cm, pe o lungime de aproape 650 de metri, cu imagini reprezentative pentru Armata României începând cu Războiul de Independență, parcurgând Războiul Crimeei, cele două războaie mondiale și cu imagini de după 1945 și se încheie cu imagini din toate teatrele de operații Irak, Afganistan, Bosnia și toate teatrele în care a participat Armata Română. Această expoziție impresionantă este amplasată pe gardul unei unități militare din Buzău, pe Calea Eroilor. Așadar ,,te plimbi pe alee și înveți istorie. Această zonă va fi până la urmă, și datorită acestui eveniment, cea mai frumoasă intrare din municipiul Buzău și doresc să fie un punct de referință pentru tot orașul Buzău”, după cum ne-a spus primarul Constantin Toma.

Seria activităților va debuta miercuri, 16 mai, de la ora 20:45, pe platoul din Piaţa Dacia. Aici va fi susţinut un concert de muzică militară, ce va fi urmat de ceremonia  de retragere cu torţe, la care vor participa 400 de militari, dintre aceștia 100 fiind străini. Tot pe 16 mai, dupa ora 21.00, va fi inaugură noua stradă – Calea Eroilor și va fi citit fiecare erou cunoscut.

,,La aceste activități au fost invitate să participe și detașamente de militari din armatele țărilor beligerante în Primul Război Mondial. Respectiv, am invitat și avem confirmările până la această dată să participe militari din România, Germania, Austria, Bulgaria, Republica Moldova și Italia. Începem activitățile pe data de 16 mai, seara, la ora 21.00, printr-o retragere internațională cu torțe. (…) Ne dorim să continuăm aceste activități pe data de 16 mai cu citirea tuturor eroilor cunoscuți din Cimitirul Eroilor. Activitatea o vor desfășura opt elevi de la Colegiul Militar Liceal Dimitrie Cantemir din Breaza, pentru a da un semnal de continuitate că armnata își cinstește eroii”, a menționat generalul de brigadă Gheorghita Vlad, comandantul Diviziei 2 Infanterie Getica.  

Sursa foto: Buzău Media

Tot pe 16 mai va fi inaugurat Bulevardul Calea Eroilor şi va fi deschisă Expoziţia de fotografii amenajată pe gardul unităţilor militare din Bariera Ploieşti. Joi, 17 mai, în intervalul  orar  09:00 – 16:00, buzoienii și nu numai, vor putea vizita două expoziții de echipament şi tehnică MApN (în faţa sediului Diviziei 2 Infanterie) și M.A.I. (pe platoul din faţa Monumentului Regimentului 48 Infanterie). De la ora 12:00, va avea loc ceremonia de reinaugurare a Cimitirului Eroilor, ce va fi marcată de ceremonia de depuneri de coroane de flori la Domul Central. Pe toată durata vor fi trase 21 de salve de tun, cu sprijinul Brigăzii de Gardă.

Evenimentul se va încheia cu o paradă militară internaţională, la care vor participa 892 de militari români alături de cei din ţările care au eroi îngropaţi în cimitirul din Buzău. Vorbim despre Germania, Austria, Bulgaria, Republica Moldova şi Italia. Acestora li se vor alătura la parada militară și reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Interne.