Se lansează programul „Creatori de educație”

de Stiri Buzau Media

Proiectul „Creatori de educație” este conceput și realizat ca o platformă modernă, online, prin intermediul căreia dascălii pot face schimb de bune practici, participând astfel activ la dezvoltarea competențelor profesionale și la susținerea unui sistem de învățământ inovator. Beneficiile acestui proiect sunt în primul rând pentru copii și tineri, care prin metode creative, personalizate, vor avea un proces de învățare mult mai plăcut și mai facil. Vor fi încurajaţi să urmeze cursurile şi să nu abandoneze şcoala. „Creatori de educație” este un concurs destinat creșterii calității procesului de formare a tinerei generații, organizat în cadrul proiectului „Curriculum relevant, educație deschisă pentru toți” – CRED, al cărui beneficiar este Ministerul Educației Naționale.

Proiectul urmărește facilitarea învățării, astfel încât să permită și să sprijine fiecare elev să progreseze în învățare, indiferent de trăsăturile sale de personalitate, de modul său de învățare sau de posibilele dificultăți întâmpinate în perioada de studiu, indiferent de etnie, dizabilitate etc. Platforma online www.creatorideeducatie.ro este spațiul virtual care va găzdui toate detaliile despre activitatea creatorilor de educație, completate cu materiale suport pentru diverse activități de succes și, firește, testimoniale.

Această selecție trebuie să creeze un spațiu concurențial, cu scopul de a spori valoarea actului didactic. Evaluarea produselor – exemple de bună practică – se va realiza de către o comisie abilitată, prin aplicarea obiectivă a unei grile de evaluare. Accesul tuturor cadrelor didactice din țară la informațiile privind bunele practici vizează și implicarea acestora în procesul de evaluare online prin vot, pe site-ul www.creatorideeducatie.ro.

          Cine poate participa la competiție?

Persoanele eligibile pentru a fi considerate realizatori de bune practici creative în educație pot fi cadre didactice din învățământul primar și gimnazial de stat și particular autorizat/acreditat care:

  • aplică în mod creativ și inovativ programele școlare la nivel primar/gimnazial și care generează schimbare/progres școlar la nivelul claselor de elevi cu care lucrează;
  • folosesc metode și strategii didactice interactive/inovative pentru a crea un context de dezvoltare a competențelor-cheie;
  • adaptează demersul didactic creativ la nevoile și interesele elevilor, personalizând predarea, astfel încât fiecare copil să își poată atinge și valorifica propriul potențial;
  • utilizează eficient/generează Resurse Educaționale Deschise;
  • facilitează accesul la educație pentru copii din medii defavorizate prin crearea unui mediu școlar incluziv și care reușesc să reducă riscul de eșec școlar.

Cum vom recompensa creativitatea dascălilor?

La gala de premiere vor participa profesori care au fost selectați ca modele de bune practici în educație. „Creatori de educație” se va desfășura anual, în perioada 2019 – 2021. În anul 2019, se vor acorda 20 de premii pentru modele din nivelul primar, 20 de premii pentru modele din nivelul gimnazial și 10 premii speciale. Premiile vor fi acordate în apropierea datei de 5 octombrie – Ziua Profesorului.