SEMNE CĂ AI PUTEA FI INFECTAT CU VIRUSUL HIV

de Stiri Buzau Media

seringi-droguri

Singurul mod prin care poți avea certitudinea că ești infectat cu HIV este efectuarea unei analize medicale care atestă că ești seropozitiv sau seronegativ. Însă mai există unele semne care pot indica infecția cu virusul imunodeficienței umane, simptome care ar trebui să te trimită urgent la doctor.

În interval de o lună sau două de la contractarea HIV, între 40 și 90% din persoane sunt afectate de o formă de gripă denumită sindrom retroviral acut. Pe de altă parte, se poate ca simptomele infecției cu HIV să nu apară decât după cațiva ani de la contractarea virusului.

„În primele stadii ale infecției, cel mai comun simptom este, de fapt, niciunul”, spune doctorul Michael Horberg, directorul centrului pentru HIV și SIDA Kaiser Permanente din Oakland (California, SUA). Una din cinci persoane din SUA nici nu știu că au virusul în organism.

În România, 9.880 de oameni sunt fie infectați cu HIV, fie deja bolnavi de SIDA (după activarea virusului), potrivit celui mai recent raport al Compartimentului pentru Monitorizarea și Evaluarea Infecției HIV/SIDA în România, din cadrul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București. Cei mai mulți români bolnavi de SIDA sau infectați cu HIV au vârste cuprinse între 20 și 29 de ani.

Însă, specialiștii susțin că numărul celor purtători ai infecției cu HIV este mai ridicat, pentru mulți nu știu că au contractat virusul. Din acest motiv, efectuarea analizelor pentru depistarea virusului este esențial. Principalele teste folosite în acest sens sunt testul Elisa, testul Western Blot și reacția de Imuno-flourescentă.

Persoanele care fac sex neprotejat, așadar fără prezervativ, ar trebui să se testeze numaidecât și chiar în cazul în care relația este serioasă și partenerul – stabil, analiza ar trebui făcută o dată pe an. Deși în majoritatea cazurilor infecția trece neobservată, există unele semne care pot indica prezența HIV în organism.

  1. Febra

Unul dintre primele simptome ale contractării virusului sunt cele ale sindromului retroviral acut care se manifestă ca o formă de gripă. Principalul semn este, însă, febra, aceasta fiind acompaniată și de oboseală, umflarea ganglionilor limfatici și senzația de gât uscat. „În acest punct, virusul intră în circulația sangvină și începe să se reproducă în număr mare”, spune Cila departamentul de medicină din cadrul Școlii de Medicină NYU din New York.

  1. Oboseala

Răspunsul inflamator dat de sistemul imunitar asediat de virusul HIV care se reproduce încontinuu poate genera stări accentuate de oboseală, până la letargie. Oboseala este, de altfel, un simptom întâlnit la începuturile infecției, dar și în ultimele stadii ale bolii. Ron din Midwest, în vârstă de 54 de ani, specialist în relații publice, a început să-și facă griji de starea sa de sănătate când a constatat ca orice plimbare sau activitate fizică moderată îl făcea să-și dea sufletul de oboseală. El a fost diagnosticat cu infecția HIV în urmă cu 25 de ani, dar abia după această perioadă s-a instalat oboseala cronică.

  1. Dureri musculare, articulare si ganglioni umflati

Sindromul retroviral acut (SRA), apărut după contractarea HIV, poate fi confundat, adesea, cu mononucleoza (boala sărutului), o altă infecție virală și chiar sifilis sau hepatită. Nici nu-i de mirare pentru că aproape toate aceste afecțiuni au simptome similare: dureri musculare și articulare, dar și umflare a ganglionilor limfatici.

  1. Gâtul uscat și durerile de cap

Doctorul Horberg atrage atenția că senzația de gât uscat și dureri de cap sunt mai ușor de asociat cu SRA, iar daca știi că faci sex fără prezervativ sau ai beneficiat de transfuzii de sânge, ar fi bine să dai fuga la medic și să-ți faci analizele.

  1. Iritații pe piele

Iritațiile pe piele apar, de regulă, în stadiile avansate ale SIDA. Asta înseamnă că virusul este deja activ de vreme bună.

  1. Amețeli, vomă și diaree

Între 30 și 60% din persoanele infectate cu HIV, nu de multa vreme, au stări de amețeală, vomită și suferă de diaree. „Diareea care nu răspunde la niciun fel de medicamentație ar trebui să te pună pe ganduri”, atrage atenția medicul Horberg.

  1. Scăderea în greutate

Când kilogramele încep să se scurgă, pur și simplu, de pe corpul uman, boala este în stadiu avansat. „Dacă incepi să slabești chiar dacă nu îți schimbi regimul alimentar, înseamnă că sistemul imunitar este epuizat și a pierdut lupta cu virusul”, spune doctorul Malvestutto. Specialiștii americani susțin că a pierde 10% din greutatea corporală într-o lună în care te simți și obosit și ai și diaree este un semn al HIV.

  1. Tuse seacă

În cazul lui Ron, tusea seacă a fost primul simptom care i-a dat de înțeles că este ceva în neregulă cu organismul lui. Deși a pus tusea seacă pe seama unei alergii, când și-a dat seama că a trecut deja un an și ceva de când nu încetează să tușească s-a dus la medic. „Tusea seacă ce nu trece cu absolut niciun medicament și este prezentă timp de mai mult de câteva săptămâni indică infecția cu HIV în organism”, adaugă doctorul Malvestutto.

  1. Pneumonia

Tusea și pierderea greutății corporale pot indica și pneumonie, boala aparută pe fondul sistemului imunitar slăbit de virusul imunodeficienței umane.

  1. Transpirații pe timp de noapte

Aproximativ jumătate din oamenii infectați cu HIV au episoade de transpirații în timpul nopții, care nu au nicio legatură cu temperatura camerei.

  1. Schimbări ale texturii unghiilor

Un alt semn al infecției cu HIV sunt schimbări la nivelul unghiilor, înnegrirea lor, crăparea sau decolorarea lor. Multe dintre astfel de infecții la nivelul unghiilor sunt cauzate de ciuperci și bacterii care s-au instalat în zonă și s-au dezvoltat pentru sistemul imunitar care este surmenat de virusul HIV și nu mai poate lupta împotriva lor.

  1. Candidoza

Candidoza este una dintre infecțiile des apărute în stadii avansate ale bolii. Candidoza este una dintre cele mai frecvente boli intime ale femeilor. Și bărbații pot suferi de candidoză, dar doar un procent mic manifestă și simptome, la restul boala fiind asimptomatică. Fiind o infecție atât de comună și, în mod normal, relativ ușor tratabilă, multe persoane nu se gândesc că ar putea suferi de ceva mult mai grav. Dacă candidoza este recurentă și se tratează tot mai greu se prea poate să fi apărut tot pe fondul slăbirii organismului infectat cu HIV.

  1. Stări confuze și probleme de concentrare

În stadii avansate ale bolii, pot apărea probleme cogntive, precum demența. Dincolo de stările confuze, apar și dificultăți în procesul de concetrarea asupra anumitor chestiuni.

  1. Herpesul

Un simptom al sindromului retroviral acut, dar și al SIDA în stadiu avansat sunt herpesurile apărute la nivelul gurii și al organelor genitale. Herpesurile permit răspândirea mai ușoară a virusului și apar mai frecvent la persoanele infectate cu HIV.

Sursa: lyla.ro

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns