Transferul online de bani din contul firmelor în contul persoanelor fizice va fi condiționat de existența unor acte justificative

Legislația în vigoare oferă firmelor, persoanelor fizice autorizate (PFA) și altor entități posibilitatea de a transfera sume din contul propriu în contul persoanelor fizice, în baza documentelor justificative legale prezentate de plătitori. Cum însă există posibilitatea ca persoanele respective să efectueze operațiuni de plăți la distanță, prin internet banking de exemplu, e necesară reglementarea unei excepții de la regula generală de prezentare a acestor documente, măsură prevăzută într-un proiect de act normativ ce ar putea trece azi de Senat. Proiectul de lege privind modificarea şi completarea Legii nr. 70/2015 pentru întărirea disciplinei financiare privind operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată figurează azi pe ordinea de zi a Senatului, în calitate de primă Cameră sesizată.

Documentul vine să rezolve problemele legate de prezentarea documentelor justificative legale pentru transferurile de sume din contul profesioniștilor (firme, PFA-uri, întreprinderi individuale/familiale, alte entități cu sau fără personalitate juridică) în contul persoanelor fizice, în cazul în care operațiunile respective sunt efectuate prin instrumente de plată cu acces la distanță (internet banking, mobile banking etc). Astfel, documentul aflat în Parlament introduce excepția de la regulă generală, în sensul că în cazul în care transferurile se fac prin astfel de instrumente, acestea se efectuează de către plătitori cu condiția existenței documentelor justificative legale în evidențele acestora.

Potrivit expunerii de motive ce însoțește proiectul de act normativ, documentele respective nu reprezintă doar suportul înregistrării operațiunii economico-financiare în evidențele operatorului economic, ci evidențiază și conținutul și justificarea operațiunii în concordanță cu prevederile legale, pe baza cărora se poate verifica dacă transferurile de fonduri sunt realizate cu justă cauză. Odată cu introducerea noii prevederi, se impune și stabilirea sancțiunilor aplicabile în cazul încălcării acesteia. Vorbim, concret, de o contravenție sancționată cu amenzi cuprinse între 3.000 și 4.500 de lei. În prezent, în cazul efectuării operațiunilor de plăți la distanță, băncile sunt în imposibilitatea de a solicita documente justificative legale pentru efectuarea unor astfel de transferuri.

Atenție! Propunerea legislativă nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, aceasta trebuie adoptată de Senat și Camera Deputaților, promulgată prin decret prezidențial și publicată în Monitorul Oficial.

Sursa: avocatnet.ro
S-AR PUTEA SĂ TE INTERESEZE: