Transportul rutier județean de călători, posibil și cu firme private

de Stiri Buzau Media

Ministerul Dezvoltării vrea să lase operatorii economici privați să transporte călători pe căile județene, așa cum este posibil, la acest moment, și în transportul interjudețean. Proiectul de hotărâre care prevede aceste modificări a fost postat în dezbatere publică pe pagina instituției, urmând să fie aprobat ulterior în ședința de guvern. Prin proiectul de ordonanţă de urgenţă a Guvernului se propune eliminarea transportului rutier judeţean de călători din sfera serviciilor publice, situaţie în care acesta se desfăşoară în regim comercial, cu respectarea Ordonanţei Guvernului nr. 27/2011 privind transporturile rutiere, cu modificările şi completările ulterioare, se arată în nota de fundamentare a proiectului, scrie legestart.ro. Până la data de 2 decembrie 2019, Consiliile judeţene au obligaţia să încheie contracte de servicii publice de transport călători, însă, pentru evitarea concurenţei neloiale între cursele regulate speciale şi serviciile publice, este necesar ca autorităţile administraţiei publice locale să aprobe locurile de îmbarcare. Legea serviciilor publice de transport persoane în unităţile administrativ-teritoriale nr. 92/2007 se modifică şi se completează după cum urmează:

  • c) se execută pe rute şi cu programe de circulaţie prestabilite, de către consiliul local, Consiliul General al Municipiului Bucureşti sau de adunarea generală a asociaţiei de dezvoltare intercomunitară;
  • d) se efectuează de către operatorul de transport rutier sau transportatorul autorizat cu mijloace de transport în comun, înmatriculate sau înregistrate în România, respectiv cu autobuze, troleibuze, tramvaie, metrou sau nave deţinute de acesta sau de către unitatea administrativ-teritorială sau, după caz, de către unităţile administrativ-teritoriale membre ale asociaţiei de dezvoltare intercomunitară. În condiţiile prezentei legi, transportul realizat cu troleibuze, tramvaie metrou sau nave se realizează de către transportatorii autorizaţi;
  • e) persoanele transportate sunt îmbarcate sau debarcate în puncte fixe prestabilite, denumite staţii, autogări, şi după caz, gări fluviale sau puncte de acostare.
  • f) pentru efectuarea serviciului, operatorul de transport rutier sau transportatorul autorizat percepe de la persoanele transportate un tarif de transport pe bază de titluri de călătorie;”

Așadar, operatorii economici vor avea nevoie de licență de autorizare și apoi să respecte traseele și punctele de îmbarcare stabilite de autorități. Proiectul nu prevede ca biletele de călătorie să se încadreze într-o anumită sumă.