Un caz medical extrem de rar aruncă Maternitatea Buzău într-un scandal imens

Medicul ginecolog Anca Șerbănoiu este acuzată de o familie din Buzău de malpraxis după ce fătul de doar 8 luni purtat în pântece de mama sa a murit în ciuda asigurărilor primite din partea medicului că totul va fi în regulă. Doctoriţa se apără şi în cadrul unei conferinţe de presă, la care au fost prezenţi medici din Maternitate, dar şi conducerea Spitalului Judeţean, a explicat că în acest caz s-a acționat ca la carte și că doar o întâmplare nefericită a făcut ca fătul să moară în pântecele mamei înainte de a se naște.

Nimeni nu avea cum să prevadă ce se putea întâmplat. Pacienta a spus că a simțit mișcări până pe la 11.30, copilul ei încă a mișcat iar la ora 15.00 când doamnele asistente au mers la monitorizare fătul nu mai prezenta bătăi cardiac fetale. (…) Se putea întâmpla oricând și oriunde. Deci este nod adevărat de cordon, este ca și cum înnozi o curea și copilul nu mai are circulație. (…) Este un caz care eu și colegii au spus nu am mai văzut așa ceva.

Anca Şerbănoiu medic Maternitatea Buzău

La rândul său, șeful Maternităţii, doctorul Dorin Neacşu, confirmă că a fost un caz deosebit şi că la ecografia femeii însărcinate nu se putea observa că fătul avea cordonul ombilical înfăşurat de mai multe ori în jurul corpului, iar acest lucru a dus la deces. Medicul susţine că protocolul nu impunea o operaţie de cezariană.

În momentul când l-am scos din uter și am văzut prima dată cele două circulare cervicale strânse cu nod. După aceea, pe măsură ce l-am extras am văzut și circulara în eșarfă, care pot spune că este chiar mai periculoasă decât cirularele cervicale, dar nu este decelabilă la ecograf. Mai apoi, pe măsură ce l-am scos să vedem și în jurul abdomenului încă două circulare. Eu practic nu am mai văzut așa ceva. Este un caz exceptional, care a dus la deces. (…) Noi decelăm la ecografie foarte frecvent, jumătate dintre copii au circulară de cordon, și la naștere naturală și la naștere prin cezariană, dar circular de cordon nu este o indicație absolută de cezariană, pentru că nu este cazul.

Dorin Neacşu medic şef Maternitatea Buzău

Medicii  mai spun că rezultatul necropsiei confirmă faptul că decesul fătului a survenit în urma unei hemoragii cerebrale, provocate de o strangulare cu cordonul ombilical ce a avut o lungime de 95 de centimetri, față de aproximativ 50 de centimetri, cât este în mod normal. Conducerea Spitalului Judeţean a anunţat că la nivelul unităţii medicale a fost declaşată o anchetă administrativă. În paralel se va desfăşura o altă anchetă a Colegiului Medicilor, iar în cazul în care a fost depusă o plângere cu privire la acest caz se va demara și o anchetă penală.

 

 

 

 

S-AR PUTEA SĂ TE INTERESEZE: