A fost descoperit cel mai mare tezaur monetar din zona Buzăului

de Stiri Buzau Media

Peste 2.500 de monede vechi de sute de ani au ajuns în patrimoniul Muzeului Judeţean Buzău, iar după restaurare ar urma să fie expuse publicului. Tezaurul a fost descoperit duminică, în pădurea Spătaru, de câţiva detectorişti din municipiu. Monedele, de două dimensiuni, erau ascunse în pământ într-un vas de ceramică.

Autorii descoperirii sunt şapte „căutători de comori”, grupaţi în jurul detectoriştilor experimentaţi Dragoş Băescu şi Cristi Moraru. Ei au scos la lumină 2.516 monede medievale din argint, cu ajutorul detectorului de metale. Monedele se aflau în interiorul unui vas de lut, îngropat la mai puţin de un metru adâncime, în pădurea Spătaru. Pentru că era crăpat, recipientul a fost ”bandajat” pentru a nu se desface în bucăţi în timpul transportului. „Oala de lut era la adâncimea de 60 de cm. În ea se aflau 2.516 monede medievale, dintre care 516 monede sunt mari, iar restul de 2.000, mici de 1 centimetru şi jumătate. Ulcica avea greutatea de 13,4 kilograme. Par a fi monede ce datează din secolul XVI-XVII. Printre monede există câţiva taleri foarte frumoşi”, a declarat Dragoş Băescu.

Descoperitorii au adus tezaurul mai întâi la Direcţia de Cultură, aşa cum prevede legislaţia în vigoare. Ulterior, comoara a fost predată Muzeului Judeţean ai cărui specialişti urmează să stabilească perioada din care provin monedele, materialul din care sunt confecţionate şi valoarea acestora.

”La Costeşti existau mari familii boiereşti iar faptul că acest tezaur a fost ascuns în pădure poate fi o practică în epocă. Oamenii să temeau de jafuri, pentru că nu existau instituţii bancare unde să depună averile în siguranţă, şi, totodată, putea fi o luptă pentru moştenire care îi făcea să ascundă banii”, a declarat Daniel Costache, directorul Muzeului Judeţean.

Monedele sunt într-o stare avansată de degradare şi au nevoie urgentă de restaurare. Comoara ar putea ajunge în atenţia publicului abia peste un an, apreciază directorul Muzeului Judeţean Buzău, Daniel Costache. Comoara ar putea ajunge în atenţia publicului abia peste un an, apreciază directorul Muzeului Judeţean Buzău, Daniel Costache. Descoperitorii vor obţine 30 la sută din valoarea monedelor. Cei şapte detectorişti pasionaţi de istorie şi-au propus ca, în viitor, să-şi continue cercetările în aceeaşi formulă, pentru ca descoperirile lor să ajungă la Muzeul Judeţean şi să poată fi văzute de toţi buzoienii.

Sursa:Adevărul

Știri despre: ,