A fost promulgată legea insolvenței persoanelor fizice. Este sau nu în avantajul datornicilor?

de Stiri Buzau Media
insolventa

insolventa

Klaus Iohannis a promulgat  joi, 18 iunie,  Legea prin care este reglementată  insolvența persoanelor fizice. Aceasta a primit aviz favorabil de la Guvern în luna octombrie 2014,  a trecut tacit de Senat  în decembrie 2014 și  a fost  adoptată cu 309 voturi “ pentru”, 0 “împotrivă” și 3 “abțineri’’, prin vot final pe data de 20 mai.

Ea trebuie publicată în Monitorul Oficial, dar nu va intra în vigoare decât după 6 luni de la publicare.

Inițiatoarea acestui proiect este deputatul Ana Birchall, care a declarat în Camera Deputaților că acest proiect este un sprijin real pentru românii de bună credință care au ajuns fără vina lor într-un necaz financiar.

“ Legea insolvenței persoanelor fizice care a fost votată astăzi(n.r. miercuri) în Camera Deputaților protejează românii, debitori de bună-credință, sufocați de datorii, care astfel nu vor mai sta cu frica în sân că vor fi executați silit sau că vor rămâne pe drumuri, pierzându-și bunurile”.

Avantajele, spune inițiatoarea proiectului sunt multiple. Declanșarea procedurii de insolvență pentru personae fizice suspendă executarea silită, dacă a fost începută deja; penalitățile și dobânzile penalizatorare pentru întîrzierea la plată sunt stopate; persoanele fizice, debitoare de bună credință, sunt protejate; toate creanțele devin  lichide și exigibile; nu mai produc efecte actele unilaterale ale debitorului( împuterniciri/mandate acordate); este asigurat astfel un echilibru între interesele debitorilor, persoane fizice și cele ale creditorilor.

Sunt stipulate 3 modalități de soluționare a insolvenței persoanelor fizice: pe bază de plan de rambursare a datoriilor, prin lichidare de active sau prin procedură simplificată.

Reglementările adoptate de deputați pe 20 mai 2015  și  promulgate de Președintele României au multe lacune, dar și avantaje pentru datornici, conform specialiștilor în materie.

“În ciuda deficiențelor actuale, legea aduce și o serie de beneficii importante pentru persoanele fizice. Poate cel mai important este acela că acordă o a doua șansă datornicilor de bună credință, oferindu-le protecție în faâa creditorilor. Executările silite vor fi suspendate, iar penalitățile nu vor mai fi calculate, timp în care persoana în cauză poate propune eșalonarea datoriilor pe baza unui plan de redresare și chiar un haircut al acestora, în anumite limite’’, a declarat  Vasile Godinca-Herlea,  asociat  coordonator CITR.

În situația în care nu este posibilă  aplicarea unui plan de redresare, lichidarea activelor  persoanei aflate în insolvență se va face între anumite limite.

“Legea încearcă să împiedice aruncarea în staradă a rău-platnicilor de bună-credință. O măsură în acest sens este instituirea unui drept de preferință la încheierea unui contract de închiriere a imobilului sau a unei părți a acestuia, la un cuantum al chiriei stabilit în condițiile pieței”, se menționează în comunicatul CITR.

Legea Insolvenței persoanelor fizice are și lacune, spun reprezentanții CITR, care vor crea dificultăți în aplicarea ei. Astfel, instituirea Comisiei de insolvență, cu atribuțiuni decizionale, de control și de supraveghere a actelor persoanei în insolvență ori ale administratorului  procedurii,  nu este prevăzută cu nici un reprezentant al creditorilor.  Comisia de insolvență acționează ca o instanță în sine, fără a da persoanei aflate în insolvență posibilitatea de a contesta măsura la judecătorie, încălcându-se astfel freptul la liber acces la instanță.

Administratorul judiciar va fi desemnat de Comisia de insolvență din rândul practicienilor  în  insolvență, executorilor judecătorești, avocaților sau notarilor publici, înscriși în Lista administratorilor procedurii și lichidatorilor pentru procedura insolvenței persoanelor fizice.

Ce condiții trebuie îndeplinite pentru a solicita falimentul personal?

Din comunicatul CITR, Legea insolvenței persoanelor fizice face referire la persoanele fizice de bună credință, ale căror datorii rezultă dintr-o activitate ce are ca scop satisfacerea unei nevoi personale, cum ar fi restanțele la furnizorii de utilități, întârzieri la achitarea ratelor bancare contractate pentru achiziția unui serviciu sau produs personal, etc., și nu dintr-o afacere ce are ca scop generarea de profit.

Insolvența  debitorului  intervine atunci când au trecut mai mult de 90 de zile de la data scadenței  și  nu a plătit datoria față de unul sau mai mulți debitori. El trebuie să aibă reședința în România cu cel puțin 6 luni înainte de a depune cererea de insolvență; nu are posibilitatea de a se redresa  financiar în următoarele 12 luni; cuantumul total al datoriilor este de 15 salarii minime pe economie, conform CITR.

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns