Acţiuni pentru responsabilizarea pietonilor şi recomandări ale poliţiştilor pentru reducerea evenimentelor rutiere în care sunt implicaţi pietoni

de Stiri Buzau Media
Şef nou la Poliţia Rutieră buzoiană

 

În ziua de 27 iulie a.c., poliţiştii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău au continuat activităţile de combatere a indisciplinei în trafic, au aplicat 127 de sancţiuni contravenţionale şi au reţinut 8 permise de conducere ca urmare a abaterilor rutiere constatate.

Ieri, în intervalul orar 09.00 – 11.00, 15.00 – 18.00 poliţiştii Serviciului Rutier Buzău împreună cu poliţişti de ordine publică, au organizat şi desfăşurat o acţiune pe raza celor două municipii şi oraşelor, ce a avut ca scop prevenirea accidentelor, disciplinarea şi responsabilizarea pietonilor.

În urma activităţilor, poliţiştii au identificat şi consiliat 97 de pietoni cu privire la respectarea normelor rutiere.

Poliţiştii au acționat pentru prevenirea şi combaterea vitezei excesive, aparatele radar amplasate înregistând 27 de autovehicule ce se deplasau cu viteze mai mari decât limitele maxime admise, iar împotriva a 6 conducători auto s-a luat pe lângă sancţiunea contravenţională şi măsura complementară a reţinerii permisului de conducere pentru următoarele 90 de zile.

Cu cea mai mare viteză în localitate – 119 km/h – a fost înregistrat autovehiculul unui bărbat de 72 de ani, din Bacău, ce rula pe DNE85, în localitatea Costeşti.

Alte două permise de conducere au fost reţinute pentru efectuarea unor depăşiri neregulamentare şi pentru neacordarea de prioritate.

Sancţiuni contravenţionale au fost aplicate şoferilor care nu au purtat centura de siguranţă (10), celor care au circulat cu autoturisme ce prezentau defecţiuni tehnice (1), dar şi 19 de sancţiuni pentru alte abateri în trafic.

Valoarea totală a sancţiunilor aplicate este de peste 45.000 de lei.

Tot ieri, poliţiştii au întocmit două dosare penale pentru infracţiuni săvârşite la regimul rutier.

Un dosar penal a fost deschis pentru conducerea unui vehicul fără a poseda permis de conducere şi iar un altul pentru conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului şi fără a deţine permis de conducere.

În ultimul caz este vorba despre un tânăr de 37 de ani din Vadu Paşii, depistat la volanul unui autoturism în localitatea de domiciliu, iar aparatul etilotest a indicat o valoare de 0,93 mg/l, alcool pur în aerul expirat.

 

Pentru reducerea gradului de victimizare prin accidente de circulație, polițiștii rutieri  le recomandă pietonilor:

Respectați regulile de circulaţie! Nu vă riscați viața și sănătatea! Nu traversați strada prin locuri nepermise!  

În condiții de vizibilitate redusă și pe timpul nopții, purtați îmbrăcăminte cu accesorii reflectorizante pentru a fi observați cu ușurință.

Traversați numai pe trecerile pentru pietoni sau pe la colț de stradă și la culoarea verde a semaforului destinat dumneavoastră. Nu vă angajați în traversarea drumului public prin fața sau spatele autovehiculelor oprite!

-La orice traversare, opriți-vă în afara părții carosabile, asigurați-vă din stânga, din dreapta și apoi din stânga din nou!

-Apreciați corect timpul necesar pentru a traversa în siguranță și luați în calcul că, atunci când traversați străzi cu mai multe benzi pe sens sau când vă aflați într-o zonă cu regim de viteză ridicat, trebuie să manifestați prudență maximă!

-Traversați perpendicular pe axul drumului, în pas vioi – drumul cel mai scurt ce reduce timpul de expunere la pericol! Oferiți-le conducătorilor auto timp suficient pentru a opri înainte de a vă angaja în traversare!

-Evitați să circulați pe partea carosabilă sau pe pistele pentru bicicliști! Folosiți trotuarele, acostamentele, iar, acolo unde acestea lipsesc, mergeți cât mai aproape de marginea drumului, astfel încât să aveți traficul în față!

-Respectați întocmai semnificația semnalizării rutiere (indicatoare sau semafor) și nu circulați pe drumurile publice dacă ați consumat alcool – posibilitatea de a fi accidentat crește semnificativ.

-Acordați prioritate de trecere autospecialelor de poliție, de la pompieri sau de la ambulanță, care au în funcțiune semnalele luminoase și acustice, chiar dacă vă aflați pe trecerea pentru pietoni.