ASF: Şapte asigurători RCA trebuie să-şi recalculeze tarifele poliţelor

de Stiri Buzau Media

rcaŞapte societăţi ce contractează asigurări de răspundere civilă auto (RCA) au fost obligate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) să recalculeze tarifele pe care le practică în prezent. Măsura a fost luată după ce, în urma unor controale inopinate, reprezentanţii ASF au descoperit unele abateri. Piaţa RCA autohtonă este acoperită în momentul de faţă de nouă societăţi de asigurare.

Societăţile de asigurare Allianz-Ţiriac, Asirom, Euroins, Generali, Groupama, Omniasig şi Uniqa au fost obligate de ASF să-şi recalculeze tarifele RCA în maximum 30 de zile, după descoperirea unor abateri în stabilirea acestora.

Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară a hotărât ca societăţile de asigurare Generali, Groupama, Allianz-Ţiriac, Asirom, Omniasig, Uniqa şi Euroins să reanalizeze metodele actuariale şi ipotezele folosite în calculul tarifelor RCA, să justifice modalitatea de aplicare a acestora, iar apoi să notifice la ASF noile tarife rezultate, împreună cu notele de fundamentare şi bazele de date utilizate pentru calcule. Toate aceste obligaţii au fost stabilite pe baza concluziilor acţiunilor de control inopinat desfăşurate în ultimele luni la asigurătorii autorizaţi să vândă RCA, pentru verificarea modului în care aceştia respectă cerinţele privind fundamentarea şi calculul tarifelor de primă (…) – se arată într-un comunicat de presă al Autorităţii.

Concret, reprezentanţii ASF au identificat, în urma controalelor, abateri precum „utilizarea unor segmente de risc pentru care asigurătorii nu au prezentat valori estimate ale frecvenţei daunelor sau ale daunei medii, utilizarea unor segmente de risc neomogene, probleme legate de calitatea şi corectitudinea datelor folosite pentru tarifare, utilizarea unor prime comerciale semnificativ diferite de prima tehnică rezultată din calculul actuarial”.

În total, în România activează nouă societăţi care pot încheia poliţe RCA. În afară de cele obligate la recalcularea tarifelor, lista este întregită de societăţile Carpatica şi City Insurance, în cazul cărora n-au fost terminate controalele inopinate.

În altă ordine de idei, ASF a aprobat un proiect de lege care va înlocui regulile actuale referitoare la poliţele RCA. Acesta va fi transmis atât Ministerului Finanţelor Publice, cât şi Parlamentului, iar apoi va fi lansat în consultare publică.

Important! Asigurarea autoturismelor se poate face doar cu o poliţă RCA, în baza căreia pot fi obţinute despăgubiri pentru daunele şi/sau pentru decesele/vătămările corporale suferite în urma unui accident auto.

Asigurătorul RCA va trebui să plătească singur pagubele cauzate prin infracţiune

Printr-o decizie luată în această lună, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a stabilit că asigurătorul RCA este obligat să acopere singur pagubele cauzate prin infracţiune într-un accident de maşină.

„În cazul asigurării obligatorii de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule, societatea de asigurare are calitate de parte responsabilă civilmente şi are obligaţia de a repara singură prejudiciul cauzat prin infracţiune, în limitele stabilite în contractul de asigurare şi prin dispoziţiile legale privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă”, scrie într-un comunicat de presă al ICCJ cu privire la Decizia nr. 1/2016, ce va deveni obligatorie după publicarea în Monitorul Oficial.

Decizia Înaltei Curţi vine ca urmare a practicii neunitare a instanţelor judecătoreşti din România, care, atunci când au avut parte de cauze ce implicau accidente auto cu prejudicii cauzate prin infracţiuni, au luat hotărâri diferite.

Sursa: avocatnet.ro

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns