Cultura de rapiță din județul Buzău, afectată de vremea capricioasă din toamnă

de Stiri Buzau Media

Anul agricol 2018-2019 a debutat la nivelul județului nostru, cu o toamnă în care regimul hidrotermic din aer și sol nu a permis desfășurarea normală a proceselor de vegetație la culturile de toamnă. Nu o spunem noi, ci reprezentanții Direcției Agricole Buzău. Din acest motiv, atât culturile de păioase cât și cultura de rapiță, au avut o răsărire neuniformă și înceată, cu un grad scăzut de dezvoltare.

Astfel, potrivit unui raport al Direcției Agricole, din totalul de 9.919 ha rapiță au rămas în cultură, în primăvara anului 2019, doar 3.245 ha. La acest moment, structura culturilor de toamnă pentru care se desfășoară campania de vară 2019 este următoarea: grâu-57.637 ha; triticale-500 ha; orz-4.000 ha; orzoaică de toamnă-4.000 ha și rapiță de toamnă-3.245 ha.

Deși anul agricol a avut un debut deloc promițător, precipitațiile din primăvară au avut un rol foarte important pentru răsărirea și dezvoltarea culturilor.  Din estimările specialiștilor Direcției Agricole Buzău, producțiile medii pe culturi sunt: grâu-3.500-4.500 kg/ha; triticale-3.500-4.000 kg/ha; orz-3.500-4.000 kg/ha; orzoaică de toamnă-3.500-4.200 kg/ha și rapiță de toamnă-1.200-2.500 kg/ha.