Fosta închisoare politică de la Râmnicu Sărat, sediu al Universității de Vară. Vezi când se desfășoară evenimentul!

de Stiri Buzau Media
inchisoare-ramnicu-sarat

inchisoare-ramnicu-saratCea de-a IX-a ediție a Universității de Vară de la Râmnicu Sărat s-a deschis sâmbătă, în incinta fostului penitenciar de detenție politică din oraș, sub patronajul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) și a Fundației Konrad Adenauer. La deschidere au fost prezenți deținuți politici, istorici, oameni de cultură, cursanți. În fața fostului penitenciar politic a avut loc o slujbă de pomenire a celor care și-au pierdut viața între zidurile închisorii.

„Suntem într-un loc istoric remarcat prin duritatea care s-a consumat între aceste ziduri. Este o închisoare mică dar, cu toate acestea, rămâne unul dintre cele mai intense puncte ale suferinței, ale suferinței fizice dar mai cu seamă ale celei psihice. Aceste celule erau gândite ca cel care era închis să fie adus cu timpul la un stadiu preuman”, a declarat președintele executiv al IICCMER, Radu Preda,

Președintele Asociației Naționale a Foștilor Deținuți Politic, Octav Bjoza, a declarat că„semnificația constituiri unui muzeul la Râmnicu Sărat este colosală”.

„Toate lagărele de exterminare din România prin muncă silnică, înfometări și bătăi au fost rase de pe fața pământului. Acest muzeu va avea menirea să vorbească generațiilor tinere de azi și de mâine despre lupta și suferința acestui popor”, a subliniat Octav Bjoza.

Universitatea de Vară de la Râmnicu Sărat, ajunsă la cea de-a noua ediție, are loc până pe 29 august și se desfășoară  sub motto-ul Închisoarea Tăcerii, o experienţă în comunism.

Universitatea de Vară de la Râmnicu Sărat este prima școală de vară din România dedicată studierii sistemului represiv comunist adresată mediului universitar. Cea de-a noua ediţie îşi propune să analizeze modalităţile de rememorare sub raport istoric şi biografic a perioadei 1945-1989. Întrucât efectele acestei perioade sunt încă resimţite la nivelul societăţii româneşti, o mai bună cunoaştere a trecutului recent poate ajuta la aprofundarea înţelegerii realităţilor prezente. Studenţii vor avea oportunitatea de a participa la dezbateri şi de a asista la prezentări pe diferite teme din perioada comunistă, susţinute de reprezentanţi ai IICCMER, experţi străini, istorici şi cercetători în domeniul comunismului şi post-comunismului românesc şi est-european. Printre invitaţi se numără Dr. Radu PREDA, preşedinte executiv IICCMER, Ilinca IORDACHE, coordonator de program, Reprezentanța în România și Republica Moldova, Fundația Konrad Adenauer, Octav BJOZA, președinte al Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, Dr. Ion SARION, medic psihiatru, fost deținut politic, Dr. Cosmin BUDEANCĂ, director general IICCMER, Dr. George ENACHE, Universitatea „Dunărea de Jos”, Galați, Dr. Cristian Tudor POPESCU, jurnalist și filmolog, Dr. Florentina NIȚU, Facultatea de Istorie, Universitatea din București, Dr. Sergiu MUSTEAȚĂ, Departamentul de Istorie, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, Chișinău, Dr. Ion VARTA, director al Serviciului de Stat de Arhivă din Republica Moldova, Dr. Liviu PLEȘA, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, Matei VIȘNIEC, poet și dramaturg, Paris, Dr. Marius VASILEANU, antropolog și filosof, Dr. Irina HASNAȘ, IICCMER, Dr. Susanne MUHLE, Fundația Zidul Berlinului, Dr. Jens HÜTTMANN, Fundația Federală pentru Reevaluarea Dictaturii Partidului Socialist Unit din Germania, Alin MUREȘAN, IICCMER.

În cadrul Universității de Vară de la Râmnicu Sărat va fi pus în scenă și spectacolul de teatru Spectatorul condamnat la moarte de Matei Vișniec, în regia lui Cristian Bajora. Evenimentul va avea loc miercuri, 26 august 2015, de la ora 19.30, în incinta fostei închisori din Râmnicu Sărat, Str. Ion Mihalache nr. 53. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

La ediţia din 2015 a Universităţii de Vară de la Râmnicu Sărat participă 25 de tineri cu vârste cuprinse între 19 şi 27 de ani din ciclurile licenţial, masteral sau doctoral de la facultăţile de istorie, filosofie, ştiinţe politice, sociologie, jurnalism, litere, drept, teologie din Universităţile din România şi Republica Moldova.

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns