Iată prognoza meteo pentru următoarele 2 săptămâni!

de Stiri Buzau Media
apa_canicula

apa_caniculaNu scăpăm de caniculă așa de ușor. Marți, meteorologii prognozează în zona noastră 34 de grade Celsius, cerul va fi variabil, cu înnorări trecătoare dar cu șanse reduse de ploaie. Miercuri, sunt anunțate 35 de grade în sud și sud-est unde vântul va sufla slab și moderat.

Meteorologii anunță că regimul termic va rămâne deosebit de cald în următoarele două săptămâni, cu temperaturi caniculare la nivelul întregii ţări, inclusiv la munte, iar perioadele cu precipitaţii se anunţă destul de rare şi vor apărea în special spre finele lunii iulie, reiese din prognoza Administraţiei Naţionale de Meteorologie, valabilă între 20 iulie şi 2 august, publicată luni.

În Moldova, la începutul intervalului de prognoză, vremea se va răcori, maximele diurne vor scădea de la valori medii de 34-35 de grade, în prima zi, la 30 de grade în cea de-a doua zi, dar ulterior vremea va redeveni călduroasă, caniculară chiar, în intervalul 23 – 27 iulie, când mediile temperaturilor maxime se vor situa în jurul a 35 – 36 de grade. Între 28 iulie şi 2 august, regimul termic diurn va fi caracterizat de medii termice de 32 – 33 de grade. În ceea ce priveşte temperaturile nocturne, acestea vor marca o scădere la începutul intervalului de prognoză, atingând o medie de 15 grade pe 22 iulie, pentru ca în intervalul 23 iulie – 2 august să se situeze între 17 şi 19 grade. Local vor fi manifestări de instabilitate atmosferică, în special la începutul intervalului de referinţă (20 iulie) şi, din nou, între 26 şi 28 iulie, când vor fi posibile izolat şi ploi torenţiale.

În Muntenia, vremea va fi călduroasă pe tot parcursul intervalului, chiar caniculară în prima zi de prognoză şi, din nou, în intervalul 25 – 28 iulie, când se vor atinge medii ale temperaturilor maxime de 36 – 37 de grade. După 29 iulie, canicula va persista, chiar dacă la cote mai reduse, iar maximele termice se vor situa în jurul a 35 de grade până la sfârşitul celor două săptămâni de prognoză. Valorile de temperatură pe timpul nopţilor vor marca o scădere, de la 20 – 21 de grade pe 21 iulie, spre 16 grade pe 24 – 25 iulie, pentru ca apoi regimul termic nocturn să crească din nou, fiind caracterizat, în medie, de valori de 18 – 19 grade până la finalul perioadei de prognoză. Probabilitatea pentru averse va fi destul de scăzută pe ansamblu, totuşi manifestări de instabilitate atmosferică sunt de aşteptat în zonele submontane, unde cel mai probabil pe 20 – 21 iulie şi, din nou, în intervalul 26 – 29 iulie vor fi ploi de scurtă durată.

La munte, vremea se va menţine caldă în cea mai mare parte a intervalului de referinţă, fiind estimate valori maxime, în medie, de 22 – 24 de grade, iar temperaturi mai mari, de 25 – 26 de grade, sunt prognozate pe 20 iulie şi, din nou, în intervalul 23 – 25 iulie, când vor fi cele mai calde zile. În cursul nopţilor, temperatura aerului va avea valori medii cuprinse între 12 şi 14 grade în cea mai mare parte a intervalului de prognoză. Manifestări ale instabilităţii atmosferice se vor semnala doar pe arii restrânse în cursul după amiezelor, dar la începutul intervalului şi, din nou, în perioada 26 – 28 iulie aversele pot fi mai frecvente şi în cantităţi mai însemnate.

Estimările meteo sunt realizate de către ANM pe baza produselor numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns