Inspectoratul de Poliţie Judeţean Buzău – raport de activitate al anului 2020

de Stiri Buzau Media

În anul 2020, activitățile polițiștilor buzoieni au fost concentrate pe creșterea gradului de siguranță a cetățenilor, protejarea vieții, integrității corporale și a patrimoniului acestora. Intervenții operative la peste 17.000 de evenimente sesizate și 9000 de activități cu caracter preventiv desfășurate, cu diferite grupuri țintă.

În anul 2020, activitatea poliţiştilor din cadrul I.P.J. Buzău a fost una complexă, desfăşurându-se o gamă extinsă de activităţi specifice, axate pe asigurarea unui serviciu poliţienesc, profesional şi de calitate.

Activitățile polițiștilor au fost concentrate pe creșterea gradului de siguranță a cetățenilor, protejarea vieții, integrității corporale și a patrimoniului acestora. Ținând cont de particularitățile anului 2020, an în care la nivel mondial au fost desfășurate activități pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus, Poliția Buzoiană s-a integrat acestui front comun de luptă și a participat constant, în paralel cu activitățile de menținere a climatului de ordine și siguranță publică, la toate acțiunile direcționate pentru diminuarea efectelor pandemiei.

Astfel, în 2020, priorităţile naţionale identificate au fost prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului, prevenirea delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor, prevenirea violenţei în familie iar prioritatea identificată la nivel local a fost creşterea gradului de siguranţă rutieră în judeţul Buzău.

Polițiștii buzoieni au organizat peste 9.000 de activităţi cu caracter preventiv cu diferite grupuri țintă, în cadrul cărora au fost distribuite peste 12.000 materiale cu recomandări preventive şi au fost informaţi peste 80.000 de cetăţeni cu privire la măsurile minime de protecţie pe care le pot adopta.

Totodată, au fost desfăşurate activități specifice în cadrul a trei campanii naționale de prevenire „#Selfie-ul pe tren nu ia like-uri, ia vieți!”, cu scopul informării și conștientizării populației cu privire la riscurile determinate de nerespectarea unor reguli și norme de conduită în incinta stațiilor de căi ferate, triaje și zonele adiacente, #Bright Sky”, destinată prevenirii violenței domestice și „#Alege Viața”, destinată prevenirii victimizării prin accidente rutiere.

În plan local au fost derulate 11 proiecte educaţionale încheiate cu unităţi de învăţământ/centre culturale, în cadrul cărora au fost desfășurate activități pe linia prevenirii delincvenței juvenile și a victimizării minorilor.

În anul 2020, efectivele Inspectoratului de Poliție Județean Buzău au intervenit la 17.329 de evenimente, dintre acestea 6.273 fiind înregistrate în mediul urban şi 11.056 de cazuri în mediul rural, timpul de intervenție în peste 99% din cazuri fiind sub 10 minute.

În ceea ce priveşte situaţia determinată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV2, polițiștii buzoieni au desfăşurat în pereioada 11 martie – 31 decembrie 2020 o gamă largă de activităţi suplimentare (misiuni pentru menţinerea ordinii publice la unităţile spitaliceşti, depistarea/reţinerea persoanelor care se sustrag măsurilor de izolare/carantină, identificarea persoanelor în cadrul anchetelor epidemiologice, prin sprijinul autorităților competente, verificarea respectării de către persoanele fizice, dar şi de către societățile comerciale a interdicţiilor impuse atât prin ordonanţele militare, cât și de legislația în vigoare).

Polițiștii au însoțit și asigurat deplasarea convoaielor cu persoane revenite în ţară în perioada stării de urgenţă, care au tranzitat judeţul Buzău, dintre acestea 336 de autovehicule au rămas pe raza de competenţă, fiind carantinate 1.142 de persoane.

În perioada de referinţă au fost însoţite şi 20 de autovehicule ce au transportat materiale medicale, iar începând cu 26 decembrie 2020, efectivele I.P.J. Buzău au fost angrenate în activități de însoțire a autovehiculelor ce transportă vaccinurile împotriva SARS-CoV-2.

La nivelul I.P.J. Buzău au fost înregistrate în perioada de referinţă 93 de dosare penale, dintre care 19 sub aspectul săvârşirii infracţiunii de zădărnicirea combaterii bolilor – art. 352 C.P., 4 sub aspectul săvârşirii infracţiunii de instigare publică – 368 C.P., 1 sub aspectul săvârşirii infracţiunii de incitare la ură – 369 C.P. şi 69 sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată – art. 322 C.P şi respectiv uz de fals – art. 323 C.P..

În cadrul activităţilor curente și acţiunilor desfăşurate, zilnic au fost verificate persoane aflate în izolare la domiciliu.

Cu ocazia verificărilor efectuate în ceea ce priveşte respectarea măsurii izolării la domiciliu, pe perioada stării de urgență au fost aplicate 143 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 786.600 lei. De asemenea, cu privire la nerespectarea celorlalte prevederi ale ordonanţei militare, în cadrul activităţilor curente, dar şi în contextul celor peste  200 de acţiuni cu efective mărite derulate pe raza judeţului Buzău au fost aplicate 23.466 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 15.304.840 lei.

În perioada stării de alertă au fost organizate 900 de acțiuni. În cadrul acestora, dar și al activităților curente au fost aplicate 6.271 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 1.801.980 lei, în conformitate cu prevederile Legii nr. 55/2020 şi au vizat în principal nerespectarea măsurilor de protecţie individuală.

Având în vedere specificul atribuțiilor polițienești, cu toate că au fost luate constant măsuri de prevenire a infectării cu noul coronavirus în rândul personalului propriu și au fost puse în aplicare modalități de compartimentare a activității și timpului de lucru, s-au înregistrat situații ce au impus izolarea/carantinarea polițiștilor, urmare contactării virusului Sars-Cov2. Totuși, managementul eficient al resurselor umane a făcut ca activitatea instituției să se desfășoare normal, atât din punct de vedere al exercitării atribuțiilor de serviciu pe plan intern, cât și al parteneriatului profesional cu celelalte instituții.

Totodată, în perioada 27 august – 06 decembrie 2020, polițiștii buzoieni au desfășurat, în condițiile legii, activităţile necesare pentru asigurarea unui climat normal de ordine şi siguranţă publică pe durata campaniilor electorale şi a celor două tururi de alegeri (alegerea autorităților administrației publice locale, respectiv alegerile parlamentare).

Deși în anul 2020 activitatea poliţiştilor din cadrul I.P.J.Buzău a fost una complexă, desfăşurându-se concomitent o gamă extinsă de activităţi suplimentare atribuțiilor specifice, serviciul public a fost unul eficient, astfel că în județul Buzău nu au fost înregistrate evenimente deosebite de natură a afecta ordinea și siguranța publică.

 

COMBATEREA CRIMINALITĂŢII – aspecte generale

În anul 2020, pe raza județului Buzău nu au fost înregistrate situaţii în care să fi fost tulburată grav ordinea şi liniştea publică.

Criminalitatea sesizată s-a aflat pe un trend vizibil descendent față de anul precedent (-7%).

Infracţionalitatea judiciară se află pe un trend descendent în ultimii 8 ani, în anul trecut înregistrând cea mai scăzută valoare din această perioadă (-6%).

În anul 2020, infracţionalitatea sesizată contra patrimoniului a înregistrat scăderi semnificative (-11%), situaţia operativă din ambele municipii fiind descrisă prind trenduri descendente.

Sesizările privind infracţiunile de altă natură au scăzut şi ele cu 14%,.

 

Criminalitatea stradală

În perioada de referință criminalitatea stradală a înregistrat o scădere de 24%, în mediul urban fiind înregistrată o scădere de aproximativ 30% la nivelul poliției municipiului reședință de județ.

Criminalitatea în mediul rural a înregistrat de asemenea o scădere față de anul 2019 (-1%).

Pentru prima dată după 7 ani de scăderi consecutive, infracţiunile judiciare la nivelul secţiilor rurale au înregistrat o ușoară creştere (+2%) .

La nivelul secţiilor de poliţie rurală, infracţiunile contra patrimoniului au avut de asemenea un trend descendent, acest tip de criminalitate aflându-se în scădere începând cu anul 2013.

Infracţiunile de furt sesizate în mediul rural au înregistrat cea mai mică valoare din ultimii 8 ani (o scădere de aproximativ 3% față de anul anterior).

S-au înregistrat scăderi la furturile din locuinţe, cele din curţi şi anexe  gospodăreşti şi la furturile de produse agricole de pe câmp, furturile de animale, furturile din auto.

 

Criminalitatea gravă, comisă cu violenţă:

În anul 2020, pe raza judeţului Buzău nu s-au înregistrat evenimente cu impact asupra comunităţii de natură a tulbura ordinea şi liniştea publică în care să fie implicați membrii unor grupări infracţionale.

În ceea ce priveşte celelalte categorii de fapte comise cu violenţă, s-au înregistrat scăderi la majoritatea infracţiunilor (tâlhărie, viol, vătămări corporale), o creștere fiind înregistrată în ceea ce privește infracțiunile de loviri sau alte violențe (aproximativ 5%).

 

Regimul Armelor, Explozivilor şi Substanţelor Periculoase

În cursul anului 2020, polițiștii buzoieni au derulat activităţi atât în baza acţiunilor naţionale, cât şi a celor proprii, fiind constatate 57 infracţiuni, ponderea deţinând-o constatările la Codul Penal privind nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, Legea 407/2006 privind vânătoarea şi protecţia fondului cinegetic, Legea 126/1995 privind regimul materiilor explozive și OUG nr. 195/2005 privind protecţia mediului.

O prioritate de acţiune a fost reprezentată de identificarea şi constatarea cazurilor în care sunt deţinute contrar prevederilor legale arme, explozivi şi substanţe periculoase, de natură a constitui stări de pericol la adresa ordinii publice sau a siguranţei naţionale, astfel fiind executate un număr de 25 percheziţii domiciliare. În acest context au fost ridicate următoarele arme, muniţii sau componenete deţinute ilegal: 10 arme artizanale cu ţevi lise, 2 arme vânătoare lise cu seriile polizate, 3 arme de vânătoare lungi, 94 de cartuşe de diverse calibre, 78 capse, 3 cutii pulbere a câte 500 g, 30 kg alice şi proiectile de diferite dimensiuni, pulbere, dispozitive sertizare şi confecţionare muniţii, toate deţinute ilegal.

În total, în cursul anului 2020, au fost ridicate în vederea confiscării 45 de arme, din care 32 letale şi 13 neletale şi s-au confiscat 1291 cartuşe .

De asemenea, au fost aplicate 59 de sancţiuni contravenţionale, a fost luată măsura anulării dreptului de deţinere, port şi folosire arme şi muniţii în 59 cazuri, iar în 2 cazuri a fost luată măsura suspendării dreptului de deţinere port şi folosire arme.

În perioada analizată au fost constatate 12 infracţiuni în domeniul combaterii braconajului cinegetic, fiind efectuate pe această linie 17 percheziții la domiciliile unor persoane suspecte de comiterea de infracțiuni de braconaj cinegetic. În cadrul acestor activități, au fost ridicate în vederea confiscării cantitatea de 258 kg carne vânat din speciile mistreţ, căprior, cerb, fiind indisponibilizate 2 autoturisme utilizate la comiterea infracţiunilor.

În ceea ce privește regimul materiilor explozive, în acest domeniu de activitate au fost constatate un număr de 19 infracțiuni, fiind indisponibilizată cantitatea totală de 189,1 kg articole pirotehnice din categoriile F1, F2, P1 şi T1.

Pe linia de muncă substanțe periculoase, au fost constatate 8 infracțiuni  privind protecția mediului (depozitarea îngrăşămintelor chimice în spaţii neprotejate, neluarea măsurilor de eliminare totală a deşeurilor periculoase), fiind indisponibilizată cantitatea de 315 kg deşeuri şi substanţe periculoase, identificate în urma controalelor ca fiind cu termen de valabilitate expirat  sau despre care există suspiciunea contrafacerii precum şi substanţe din categoriile „toxic” şi „foarte toxic” deţinute ilegal.

Analiza indicatorilor statistici în domeniu evidenţiază în continuare faptul că judeţul Buzău nu reprezintă o piaţă ilegală pentru operaţiuni cu arme şi muniţii, fenomenul având un caracter izolat, cu manifestări simple, fără pericol social ridicat şi fără un impact deosebit.

În anul 2020, pe raza judeţului Buzău nu au fost înregistrate evenimente în care să fi fost folosite arme de foc.

 

Criminalitatea economico – financiară:

În anul 2020, activitatea de constatare a faptelor de natură economico-financiară desfăşurată de efectivele Inspectoratului de Poliție Județean Buzău s-a concretizat în 235 de infracțiuni, la acestea adăugându-se 42 de infracţiuni constatate în dosare penale ce au fost declinate de către formaţiunile de profil, în baza materiei sau după calitatea persoanelor.

Anul trecut activitatea de sesizare a infracţiunilor economico – financiare a înregistrat o creștere de aproximativ 12% la nivelul județului Buzău.

Pe tipuri de infracţiuni economico-financiare s-a înregistrat o creştere a numărului de infracţiuni constatate faţă de perioada similară a anului 2019, în ceea ce priveşte infracţiunile de înşelăciune și spălarea banilor.

Analizând activitatea desfăşurată în domeniul evaziunii fiscale, în anul 2020 se observă că efectivele inspectoratului au constatat 58 infracţiuni, cu un prejudiciu cauzat la finalizare  de 5.793.000 lei,  prejudiciu ce a fost recuperat în proporţie de 44,01%.

Pe linia prevenirii şi combaterii ilegalităţilor ce se comit în domeniul contrabandei, transportului şi comercializării produselor din tutun, la acest moment pe raza jud. Buzău piaţa de ţigarete provenite din contrabandă este în scădere înregistrându-se mai ales fenomenul de producere ilegală de ţigarete. Cu toate acestea, au fost ridicate în vederea confiscării 58.700 ţigarete şi 165,7 kg tutun. Totodată, polițiștii de investigarea criminalității economice au instrumentat 6 dosare penale în acest domeniu în care s-au efectuat cercetări împotriva a 8 persoane, din care trei în stare de reţinere urmată de control judiciar.

Pe linia prevenirii şi combaterii ilegalităţilor ce se comit în domeniul bancar, atât în ceea ce priveşte fraudele bancare, cât şi în domeniul emiterii de instrumente bancare, este de menţionat că s-au constatat 19  infracţiuni, prejudiciul cauzat fiind de 501.762 lei.

 

Infracţionalitatea în domeniile silvicultură şi piscicultură

În perioada analizată, efectivele inspectoratului au desfășurat 266 de acțiuni și controale pe linia prevenirii şi combaterii delictelor silvice şi a faptelor ilegale asociate din tăierea arborilor, circulaţia, depozitarea, prelucrarea primară şi comercializarea materialelor lemnoase.

Polițiștii au aplicat peste 168 de sancţiuni contravenţionale în conformitate cu prevederile Legii nr.171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravenţiilor silvice, fiind confiscat aproximativ 994 m.c. material lemnos şi 8 fierăstraie mecanice folosite la săvârşirea de infracţiuni şi contravenţii în domeniul silvic.

În cursul anului 2020, la nivelul inspectoratului au fost constatate 33 de infracţiuni la regimul silvic, reprezentând fapte penale privind tăieri ilegale şi furturi de arbori, la care se adaugă alte 9 infracţiuni în domeniul exploatării şi industrializării materialului lemnos, conexe unor infracţiuni de natură economico-finaciară.

În domeniul pescuitului şi acvaculturii, în cursul perioadei analizate au fost efectuate 40 de controale pe această linie, fiind aplicate 105 contravenţii la regimul HG 984/2005 privind pescuitul și acvacultura.

 

Activitatea de urmărire şi supraveghere judiciară

La începutul anului 2020, la nivelul inspectoratului se aflau în lucru 69 de persoane date în urmărire naţională, 65 dintre acestea fiind date şi în urmărire internaţională.

În cursul anului 2020 polițiștii de investigații criminale au desfășurat activitățile specifice în 165 de acte de executare, au găsit 181 persoane dispărute şi au executat 17 mandate europene de arestare, totodată fiind prinse şi revocate 35 de persoane urmărite internaţional.

O altă activitate importantă desfăşurată la nivelul inspectoratului a constituit-o supravegherea persoanelor împotriva cărora au fost dispuse măsurile preventive ale arestului la domiciliu sau controlului judiciar – domeniu în care nu au fost înregistrate evenimente în cursul anului trecut.

În anul 2020, s-au primit spre executare/supraveghere 192 de măsuri preventive din care 48 măsuri de arest la domiciliu și 129 măsuri de control judiciar.

De asemenea, în anul 2020, au fost întocmite și înaintate 28 informări/solicitări de schimbare a măsurilor preventive dispuse de către organele judiciare competente, privind 22 persoane ce nu au respectat sau au încălcat cu rea credință obligațiile stabilite în cadrul măsurilor, instanţele dispunând în 5 cazuri preschimbarea măsurilor.

 

Riscul rutier

Creșterea gradului de siguranță rutieră a reprezentat și anul trecut una dintre principalele priorități ale Inspectoratului de Poliție Județean Buzău, cu toate că valorile de trafic au înregistrat variații mari raportate la restricțiile de circulație instituite în contextul pandemiei de coronavirus. Activitățile polițiștilor rutieri s-au adaptat în permanență la specificul riscului rutier în funcție de dinamica valorilor de trafic, astfel că nu au fost înregistrate evenimente rutiere cu un puternic impact.

Au fost desfășurate peste 875 de acţiuni şi controale, ocazie cu care au fost constatate aproximativ 58.000 contravenţii la regimul circulaţiei fiind reţinute 6.240 de permise în vederea suspendării dreptului de a conduce. Totodată, au fost retrase până la remedierea defecţiunilor 1022 certificate de înmatriculare.

În anul 2020, polițiștii buzoieni au constatat 765 infracţiuni la regimul circulaţiei rutiere.

Evoluţia accidentelor grave de circulaţie a înregistrat un trend descendent, atât în ceea ce priveşte numărul, cât şi a urmărilor acestora. Astfel, în anul 2020 s-au înregistrat cu 31% mai puține accidente grave de circulație, scăderi fiind înregistrate și în ceea ce privește numărul persoanelor rănite grav, dar și al persoanelor decedate.

Trendul descendent este valabil și în cazul accidentelor uşoare produse pe raza județului (-26%), un trend similar păstrând și numărul persoanelor rănite în urma acestor accidente, care a fost în scădere cu 33%.

Principalele cauze generatoare de accidente rutiere au fost indisciplina pietonală, indisciplina bicicliștilor, pătrunderea pe contrasens, dar și prioritatea auto.

Obiective şi priorităţi:

În anul 2021, efectivele Inspectoratului de Poliție Județean Buzău vor continua să își exercite atribuțiile pentru apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale persoanei, a proprietății private și publice, pentru prevenirea și descoperirea infracțiunilor, în virtutea respectării ordinii și liniștii publice, în condițiile legii.

Polițiștii buzoieni vor continua să acționeze specializat, cu prioritatea interesului public, fiecare activitate realizându-se în interesul persoanei, al comunității, precum și în sprijinul celorlalte instituții ale statului, exclusiv pe baza și în executarea legii.

O prioritate a instituţiei noastre în anul 2021 o va constitui pregătirea continuă a poliţiştilor încadraţi, astfel încât serviciul polițienesc să rămână unul eficient, constant, prompt, proactiv.

Vor fi intensificate acțiunile pentru prevenirea şi combaterea activităţilor ilicite pe linia exploatării, transportului, prelucrării şi comercializării materialului lemons și vor fi continuate demersurile pentru asigurarea climatului de legalitate a mediului de afaceri în domeniile de referinţă prin combaterea evaziunii fiscale, contrabandei, corupţiei, contrafacerii de mărfuri, a infracţiunilor din domeniul achiziţiilor publice, precum şi prin protecţia intereselor financiare ale Uniunii Europene.

De asemenea, Poliția Buzoiană își stabilește ca obiectiv pentru anul în curs menţinerea nivelului de intensitate al activităţilor preventive-combative necesare pentru asigurarea unui nivel optim de siguranţă pentru cetăţeni prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului şi  siguranţa rutieră.

Totodată, în anul 2021 vor fi continuate pe raza judeţului, activităţile poliţieneşti specifice, pentru asigurarea respectării normelor legale referitoare la măsurile de prevenire și control a infecțiilor generate de virusul SARS-Cov 2.