Ludovic Orban, întrebat dacă școlile mai rămân mult închise: Aproape toate țările care păstraseră învățământul în clasă, între timp au suspendat cursurile în clasă

de Stiri Buzau Media

Aproape toate țările care păstraseră învățământul în clasă, între timp au suspendat cursurile în clasă, susține premierul României, Ludovic Orban. Șeful Guvernului a fost întrebat miercuri seara, la RomâniaTV, de moderator ce alte exemple poate oferi în acest caz, în afară de Austria, care a anunțat că suspendă cursurile. Orban a răspuns că în Franța au fost proteste pentru a se organiza școala online, fără să menționeze nicio altă țară și fără să spună că Franța le-a permis doar liceelor să mute cel mult jumătate din predare online, dar și acolo e preferată prezența 100% la școală la fel ca în restul claselor.

Orban a mai spus că “funcționarea școlilor presupune creșterea aglomerației, presupune grupuri de bunici, de părinți care-și duc copiii la școală, care interacționează între ei”. “Și alegerile presupun aglomerație”, a fost replica moderatorului, replică ignorată de premier, care a continuat să explică că “și pentru a-i proteja pe copii, și pentru a-i proteja pe profesori, dar și pe părinți, pe bunici este mai bine să fie suspendate cursurile”.

Redăm dialogul din emisiune:

Moderator: Școlile mai rămân mult inchise?

Ludovic Orban: Până la o reducere semnificativă a numărului de infectări zilnice, invățământul se desfășoară online.

Moderator: Cu limite, online…

Ludovic Orban: Ați văzut ca am fost criticațo grav, prima dată când am deschis școlile pe 14 septembrie…

Moderator: Și dup-aia că le-ați închis. 

Ludovic Orban: Și dup-aia că am suspendat cursurile în clasă și am stabilit că se fac online.

Moderator: Da

Ludovic Orban: Mai mult decât atât, mi-a fost dat exemplul altor țări…

Moderator: Multor țări

Ludovic Orban: …care au păstrat deschis. Aproape toate tarile care păstraseră învățământul în clasă, între timp au suspendat cursurile în clasă.

Moderator: Cu excepția Austriei puteți să mai dați niște exemple? 

Ludovic Orban: În Franta au fost proteste pentru a se organiza învățământul online. Deci sunt decizii care au fost luate și pentru că populația de vârstă școlară, liceenii, cei care sunt în clasele primare, cei care sunt în învățământul gimnazial sigur că nu dezvoltă forme severe și de regulă sunt asimptomatici. Problema cu ei…

Moderator: Nu, dar părem cumva pe contrasens cu restul țărilor…

Ludovic Orban: Problema pe care o generează funcționarea școlilor nu trebuie privită fix din perspectiva riscului din școală. În școală riscul este mai mic decât în alte ocazii. Problema este că funcționarea școlilor presupune creșterea aglomerației, presupune grupuri de bunici, de părinți care-și duc copiii la școală, care interacționează între ei…

Moderator: Și alegerile presupun aglomerație?

Ludovic Orban: … de asemenea sunt o serie de alte activități legate de mersul la școala care cresc riscul epidemiologic. Din cauza asta am stabilit că învățământul… Și pentru a-i proteja pe copii, și pentru a-i proteja pe profesori, pe învățători, pe cadrele didactice, dar și pe părinți, pe bunici este mai bine să fie suspendate cursurile.

Moderator: Pe părinții care trebuie să stea cu copiii acasă, în loc să se ducă la muncă cum îi protejați?

Ludovic Orban: Am prelungit măsura de a asigura pentru un părinte plata a 75% din salariu…

Moderator: Din orice salariu?

Ludovic Orban: Sunt anumite categorii…

Moderator: Poate să lucreze la multinaționale și să fie director

Ludovic Orban: Sunt anumite categorii care sunt exceptate de la această masură, pe de altă parte orice familie poate decide care este părintele care stă acasă cu copilul.

Știri despre: , ,