Poliţia avertizează! “Hoţii îţi invadează intimitatea!”

de Stiri Buzau Media

Polițiștii buzoieni au lansat la nivelul județului campania intitulată “Hoții îți invadează intimitatea” care are ca scop conştientizarea cu privire la rolul şi importanţa măsurilor preventive în protejarea bunurilor din locuinţe. Abordarea acestui tip de criminalitate reprezintă o constantă a intervenţiilor preventive întreprinse de poliştii buzoieni, în cadrul fiecărui demers promovându-se, prin modalităţi inedite şi de impact, informaţiile destinate reducerii gradului de vulnerabilitate.

Furturile sunt componenta principală a segmentului de infracționalitate vizând criminalitatea contra patrimoniului, astfel încât dispunerea unor măsuri preventive de siguranță este o necesitate absolută pentru preîntâmpinarea unor situații neplăcute, mai ales acum, în preajma Sărbătorilor de Iarnă.

Furturile din locuinţe reprezintă o problemă cu care se confruntă atât cetăţeanul, cât şi Poliţia.

Adesea, după vizita unui infractor în locuinţa sa, victima se întreabă De ce tocmai la mine?. Nu trebuie ignorat faptul că, înainte de a da lovitura, cei mai mulţi dintre hoţi studiază mai întâi terenul şi acţionează acolo unde descoperă elemente favorizante (uşi lăsate descuiate, uşi care se pot sparge cu uşurinţă, case locuite de persoane în etate, singure, suferinde, care nu se pot apăra, încrezătoare şi care simt nevoia comunicării cu alte persoane).

Campania “Hoții îți invadează intimitatea” a fost lansată la nivelul județului Buzău printr-o întâlnire cu aproximativ 50 de cetăţeni reprezentativi pentru grupuri ţintă la nivel local (preşedinţi şi administratori ai asociaţiilor de proprietari, elevi de liceu, pensionari cu domiciliul în diferite zone ale municipiului reşedinţă) şi a fost susţinută de ofiţeri din cadrul Compartimentului de Analiza şi Prevenira Criminalităţii, Serviciului de Ordine Publică şi Poliţiei Municipiului Buzău.

Astfel, cetăţenii care au participat la activitate s-au putut transpune în martori la un furt din locuinţă, având ocazia să înţeleagă modul de acţiune al infractorilor. Aceste interacţiuni au fost completate de discuţii cu poliţiştii specializaţi în ordine publică sau prevenirea criminalităţii, care au transmis recomandări adecvate pentru contracararea activităţii hoţilor. Toți cei care au acceptat acest experiment inedit au apreciat inițiativa polițiștilor și au înțeles necesitatea dispunerii unor măsuri de siguranță suplimentare.

Cunoscând faptul că un om informat este un om prevenit vă recomandăm următoarele:

  asiguraţi-vă uşa cu încuietori sigure, lanţ de siguranţă, vizor; asiguraţi un iluminat corespunzător atât în locuință, cât şi în preajma anexelor;

  atenţie la persoanele pe care le primiţi în locuinţă. Acordaţi mare atenţie legitimării acestora şi nu vă încredeţi în cărţile de vizită pe care vi le prezintă. În situaţia în care locuiţi la bloc, persoanele care oferă diverse servicii ar trebui să fie însoţite de preşedintele sau de administratorul asociaţiei de proprietari / locatari;

  nu daţi drumul persoanelor care sună la interfon decât dacă le cunoaşteţi identitatea;

  nu lăsaţi bilete în uşă prin care anunţaţi că sunteţi plecaţi de acasă şi nu faceţi public acest lucru; rugaţi vecinii să vă supravegheze casa; uneori este cea mai bună metodă de prevenire a furturilor din locuinţe;

  nu păstraţi în casă sume mari de bani şi nu faceţi publice valorile pe care le deţineţi;

  în cazul în care aţi pierdut o cheie, înlocuiţi imediat încuietoarea sau lacătul.

          Totodată, în dialog cu cetăţenii au fost abordate şi modificările legislative ce urmează a intra în vigoare începând cu luna ianuarie 2020 şi care sunt prevăzute de Legea 192/2019 privind modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul ordinii şi siguranţei publice.

Au fost dezbătute aspecte ce ţin de legitimarea persoanei, de conducerea acesteia la sediu sau modificări ce ţin de cuantumul amenzilor în cazul anumitor sancţiuni. Poliţiştii au distribuit pliante şi mape conţinând textul normativ ce urmează a intra în vigoare, dar şi fly-ere ce conţin datele de contact ale poliţiştilor de proximitate.