Propunere legislativă de introducere a educației financiare în școli, semnată și de 3 buzoieni

de Stiri Buzau Media

 

Introducerea educației financiare în școli are șanse să devină realitate ca urmare a unei propuneri legislative inițiată de cinci deputații social democrați: Mirela Furtună, Natalia Intotero, Andi Cristea, Romeo Lungu și Laurențiu Țepeluș.

Inițiativa are scopul de a dezvolta abilități financiare elementare pentru elevi, precum importanța economisirii şi modul responsabil de gestionare a unui buget, noțiuni de bază despre bani, modul în care funcționează creditele și cum se împart acestea, diferențele dintre cardurile de credit și cele de debit sau definiția IFN-urilor și implicațiile unor credite pe termen scurt.

„Nu de puține ori auzim despre români că au nevoie de o mai bună educație financiară. Considerăm că începerea educației financiare a tinerilor încă din primele clase de școală este deosebit de importantă pentru generațiile care se formează acum”, a declarat deputatul Romeo Lungu.

Conform proiectului celor cinci deputați PSD, elevii vor deprinde încă de la școală elemente de bază despre pornirea unei afaceri, diferențele dintre venit și profit sau implicațiile investițiilor la bursă, identificarea circuitului banilor în economie și a costurilor unor tranzacții financiare.

„În contextul unui mediu economic dinamic, elevii au nevoie de repere și informații, iar școala este cea mai în măsură să le ofere informații corecte și aplicabile în viața reală, de aceea am inițiat această propunere legislativă”, deputat Laurențiu Țepeluș.

Spiritul de inițiativă, încrederea în sine, capacitatea de asumare a riscurilor, perseverența, creativitatea și inovația sunt doar câteva dintre competențele pe care elevii ar urma să le obțină în urma lecțiilor de educație financiară alături de cea antreprenorială.

„Absența educației financiare duce adesea la lipsa calității vieții. Este esențial ca educația financiară să înceapă de la vârste fragede pentru ca elevii să se familiarizeze cu procesul de economisire, investire, acumulare și să își aprecieze corect munca. Acesta este obiectivul propunerii legislative.”, a adăugat deputatul Andi Cristea.

Inițiativa legislativă a trecut ieri de plenul Camerei Deputaților cu 283 de voturi din 284 de deputați prezenți și va fi trimisă la Senat.